Omstillingsåret 2023 - årsmelding Lister Nyskaping

Nytt lønnsomhetsprogram for våre målbedrifter, ny traineeordning, marin næringspark, fornybar energi og nettmøteserien “Digital kaffekopp med næringslivet i Lister” er noe av det vi jobbet med i 2023.

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

Grunnmuren til Lister Nyskaping (LN) er næringshageprogrammet.

Lister Nyskaping er blant Sivas 39 næringshager som er spredt over hele landet. Sammen med Hardanger og Voss Næringshage ligger vi på øverste nivå når det kommer til Sivas grunnfinansiering, og vi er også den største næringshagen på Agder.

Næringshageprogrammet er et nasjonalt virkemiddel for distriktskommuner og et verktøy for at fylkeskommunen som utviklingsaktør styrkes. LN har gjennom året utført bedriftsrådgivning, hjulpet med utvikling av forretningsideer, omstilling til bærekraft, nettverksbygging, internasjonalisering og andre utviklingsrelaterte oppgaver. Vi har også vært tilbyder og tilrettelegger av kompetansehevende tiltak, koblet bedrifter opp mot relevante fag- og FoU-miljøer og det øvrige virkemiddelapparatet. 

Krevende år

2023 var på mange måter et krevende år med omstilling til nytt næringshageprogram. I tillegg var det to ansatte som sluttet hos oss for å gå videre i andre spennende jobber. Det resulterte i to nyansettelser, som også påvirket struktur og kontinuiteten i selskapet da det tar noe tid å komme inn i en ny jobb.

I 2023 deltok 50 bedrifter fra hele regionen i næringshageprogrammet via LN. Det er en nedgang i antall bedrifter enn tidligere år, men det er levert flere timer til prosjektene i næringshageprogrammet. Dette indikerer at vi jobber inn i større og mer langvarige prosjekter i våre målbedrifter. Det ser vi har en positiv virkning på utviklingsarbeidet til bedriftene da det gir rom til å jobbe mer målrettet og strategisk over tid.

Hva jobber LN med? Det har vi prøvd å oppsummere kort i denne videoen.

Nytt lønnsomhetsprogram

LN støtter næringslivets omstilling til det grønne skiftet. Bedriftene vi arbeider med må ha en vilje til omstilling, så bidrar vi med evnen.

Næringslivet i Lister har hatt lavere produktivitet enn landsgjennomsnittet siden 2008. På bakgrunn av dette og det behovet vi har sett i bedriftene om å jobbe mer langsiktig, praktisk og resultatorientert opp mot det grønne skiftet, utviklet vi i 2023 «Lønnsomhetsprogrammet» tilpasset små og mellomstore bedrifter fra 5 – 50 ansatte. Programmet er utviklet for å hjelpe regionens virksomheter med å bli mer bevisst på interne prosesser, kompetanse og strukturer slik at de kan styrke sin egen kapasitet og effektivitet med å jobbe smartere.

Først analyseres virksomhetens verdikjede ved å følge pengestrømmen fra «sales to cash», deretter iverksettes endringer og justeringer rett inn i drift med støtte fra LN og i tett samarbeid med nøkkelroller i virksomheten. Sigurd Seland Smie & Mekaniske Verksted AS i Lyngdal har denne vinteren deltatt i programmet, og selv om endringsledelsesprosesser krever tid og tett oppfølging, har en allerede sett resultater som antyder økt produktivitet.


LN som kompetanseverktøy

Å jobbe for å øke produktiviteten er viktig fordi det henger tett sammen med verdiskaping, som igjen bidrar til økonomisk vekst i regionen. Gjennom LNs arbeid med gründere, bedrifter og regionale prosjekter bidrar vi til å skape et gunstig miljø for bedriftsvekst, utvikling og innovasjon. Dette har positive ringvirkninger for sysselsetting, skatteinntekter og generell økonomisk utvikling.

Det å få flere bedrifter til å bruke virkemidlene til forskning, utvikling, omstilling og innovasjon har også vært et viktig arbeid. Dette er med på å skape økt produktivitet og verdiskaping, noe som er svært viktig for den fremtidige næringsutviklingen i Lister. LN er et viktig kompetanseverktøy for at bedriftene kan få til denne endringen.

Vår målbedrift Fjellborg som blant annet har satset stort på sosial bærekraft. De forteller også om hvordan LN har vært en ressurs for deres utvikling.

BiLL - Bærekraft for Lister og Lindesnes

Gjennom året har LN også jobbet med å utvikle BILL (Bærekraft for Lister og Lindesnes), i samarbeid med Lindesnesregionens næringshage. Det skal bli vår verktøykasse for hvordan vi skal jobbe med bærekraft opp mot våre målbedrifter. Dette gjør vi fordi vi mener at gjennom å systematisere arbeidet med bærekraft vil vi også kunne jobbe mer effektivt og målrettet med dette.

Kommunale og fylkeskommunale samarbeid

Kommunene i Lister er også en svært viktig samarbeidspartner for LN. I 2023 har LN vært førstelinjetjeneste gjennom etablerertjenesten, og i tillegg også fungert som tilrettelegger for det regionale/kommunale næringsfond. LN har også en aktiv rolle i det regionalt næringsutviklingsarbeid og rådgivning mot kommunene.

Agder Fylkeskommune er også en viktig partner både gjennom Forskningsmobilisering, AFKs, Agder Symbiose, Kompetansepilot Agder og andre utviklingsprosjekter hvor LN har en desentral rolle for fylkeskommunens næringsutviklingsrolle i Lister. Gjennom våre tjenester som forretningsutvikling, nettverksbygging, hjelp til innovasjonsstøtte, finansiering og omstilling leverer vi direkte opp mot fylkets egne målsetninger om flere vekstkraftige små og mellomstore bedrifter, og økt forskningsbasert innovasjon. Vi legger også til rette for, både gjennom utviklingsarbeid med bedriftene og i regionale prosjekter, tiltak for å styrke mulighetene for sirkulærøkonomi i regionen.

Nytt gründersamarbeid med DRIV Agder og Hægebostad kommune

Lister Nyskaping har i 2023 inngått et samarbeid med etablerersenteret DRIV Agder. Det nye samarbeidet skal gi gründere enklere tilgang til kurs og ressurser, samt et større nettverk i hele Agder.

Slik ser etablerertjenesten ut i Lister ved utgangen av 2023:

  • Lyngdal, Kvinesdal og Sirdal – avtale med DRIV Agder

  • Flekkefjord, Farsund og Hægebostad – avtale om etablererveiledning med hver enkelt kommune

Vi landet også en ny avtale med Hægebostad kommune om å jobbe sammen for å løfte gründere i kommunen gjennom å gjøre gründerreisen kortere og mer tilgjengelig for deres innbyggere.

Rekrutteringsportal og traineeordning Lister

Gjennom året har vi på oppdrag fra Listersamarbeidet jobbet for å få på plass en felles merkevare og portal for Listerregionen når det kommer til boattraktivitet og rekruttering, samt sette sammen eksisterende initiativer rundt dette. Det gjør vi på bakgrunn av at regionen står ovenfor flere rekrutteringsutfordringer og kampen om arbeidskraften vil bli større for hvert år som går.

Prosjektene vi jobber med knyttet til rekruttering og kompetanseheving:

  • Regional rekrutteringsportal – arbeid med en felles digital portal og merkevare som samler informasjon om Listerregionen under kategoriene bo, leve og jobbe.

  • Trainee Lister - De neste tre årene får Lister Nyskaping 800.000 kr fra Agder fylkeskommune til å bygge en traineeordning i samarbeid med lokalt næringsliv. Hovedmålet er å rekruttere og beholde ung arbeidskraft i Lister. Traineeordningen vil starte opp i 2024, og skjer i tett samarbeid med lokale bedrifter for å tilpasse Listerregionens egne behov og utfordringer.

  • Kompetansepilot – LN fortsatte arbeidet med å utvikle og utvide mulighetene rundt kompetanseknappen. Det er en tjeneste som skal kartlegge bedriftens kompetansebehov og koble behovet med tilgjengelig tilbud. Vi jobber for at det skal bli et desentralt tilbud gjennom Lister Kompetanse, Fagskolen og Karriere Agder Lyngdal.

Ny styreportal og Kvinnespranget Lister

Gjennom 2023 har vi samarbeidet med Lister Næringsforening og Formue Sørlandet om å lage en helt ny digital styreportal som skal gjøre det enklere for bedrifter i regionen å finne riktig kompetanse til sitt styre. Målet er flere eksterne styremedlemmer, flere kvinner i styrene, flere yngre kandidater og flere med internasjonal erfaring. Den vil lanseres i andre kvartal i 2024.

Et annet grep vi har tatt for likestilling og inkludering er å fortsette å være med på å arrangere Kvinnespranget Lister. I 2023 samlet arrangementet over 200 kvinner fra hele regionen. Temaet var «Hvordan kan arbeidslivet rigges for at flere kvinner kan delta på lik linje med menn når det gjelder lønn, arbeidstid og posisjoner?».

Fullsatt sal med over 200 kvinner fra hele regionen under Kvinnespranget 2023 på Utsikten Hotell.

Havvind – Sowe Energy, Hausvik Energy Yard og marin næringspark

Prosjektet har siden oppstart av 2021 vært med å tilrettelegge for Hausvik Energy Yard, som er et samarbeid mellom fem lokale bedrifter. Målet med Hausvik Energy Yard er sammenstilling/driftsbase for havneområdet på Hausvik. Flere bedrifter har rost arbeidet til LN med å koble sammen bedrifter i regionen innen havvind.

I løpet av høsten 2023 utarbeidet vi også en søknad om tilrettelegging for testing av teknologi som kan benyttes i en marin næringspark, spesielt med søkelys på havvind. Denne innsatsen er del av en større sammenheng og strategi for å støtte utviklingen av bærekraftige, maritime løsninger. Før jul mottok vi midler fra kompetansefondet, som sammen med bidrag fra fylkeskommunen, vil muliggjøre kontinuerlig arbeid med dette prosjektet gjennom 2024.

Eksempel på marin næringspark. Bildet er lånt av: Centre for the Ocean and the Artic.

Vårt engasjement og erfaring innen den akvatiske næringen, bygget opp over flere år gjennom Innakva-prosjektet, blir nå ytterligere styrket gjennom denne satsingen. Samtidig integrerer vi våre prosjekterfaringer og kunnskap innenfor fornybar energi, spesielt rettet mot havvindsektoren. LN mener det viktig å se på samspillet mellom disse to sektorene, og jobber derfor for å identifisere synergier og muligheter for gjensidig utvikling.

Vårt mål er å utvikle nye næringer og bygge videre på styrkene som allerede eksisterer i regionen for å møte fremtidens utfordringer og muligheter. Dette for å sikre at Lister forblir en relevant og konkurransedyktig region.

«Digital kaffekopp med næringslivet i Lister»

I oktober lanserte Lister Nyskaping, Lister Næringsforening og Innakva KLYNGE «Digital kaffekopp for næringslivet i Lister». Det er en nettmøteserie som foregår kl. 08:00 - 08:30 annenhver uke på Teams. Her blir det presentert aktuelle temaer og erfaringer fra lokale bedrifter, kommuner og andre organisasjoner. Arrangementet er finansiert av Sørlandets kompetansefond.

Formålet er å:

  • oppdatere på hva som skjer i Listerregionen innen fornybar energi, bærekraft og omstilling

  • koble sammen bedrifter, kompetanse og prosjekter

  • øke Listerregionens konkurransekraft

I løpet av fem nettmøter før jul har arrangementet samlet over 550 deltakere. Det har også ført til flere oppslag i lokalavisene der bedriftene og deres bærekraftsarbeid har blitt synliggjort. Både deltakere og bedrifter som har presentert seg har gitt tilbakemelding om hvor verdifullt det er å ha en slik møtearena i regionen. Flere bedrifter har også fått nye kontakter og samarbeidspartner etter møtene, og det har utviklet seg til å bli en innovasjonsarena på nett.

Videre satsing på Miljøfyrtårn

Å være Miljøfyrtårn-sertifisert viser at Lister Nyskaping er fremtidsrettet og etterlever viktige verdier i samfunnet. Ved å bruke et anerkjent miljøledelsessystem og jobbe konkret med bærekraft ønsker vi å skape økt miljøbevissthet, stolthet og engasjement blant ansatte, målbedrifter og samarbeidsparter.

I 2023 sendte vi også ansatte på kurs i sertifisering av Miljøfyrtårn slik at vi veilede våre målbedrifter i denne prosessen. Ved utgangen av året var vi involvert i to bedrifter som ønsket denne type veiledning. Målet er at dette skal bli et nytt bein å stå på for LN når det kommer til bærekraftarbeid med våre målbedrifter.

Nytt styre

Vi har troen på at et godt styre er et av bedriftens viktigste verktøy. I 2023 fikk vi på plass et nytt styre som sitter på sterk og relevant kompetanse. Det består av:

  • Styreleder Arne Stein Mikalsen

  • Nestleder Heidi Nag Flikka

  • Styremedlemmer: Ulf Hustad, Tor Arne Eiken, Jorunn Gislefoss og Svein Are Folgerø.

  • Vararepresentant: Svein Vangen.

  • Marit Leschbrandt har vært observatør fra Lyngdal kommune, og Terje Johnsen har vært observatører på vegne av næringsansvarlige i Lister og Agder Fylkeskommune.

 

Nye forretningsutviklere – LN styrket laget med Lene Rudolfsen og Aksel Skage Myhre

  • Aksel Skage Myhre startet i Lister Nyskaping 1. februar 2023. Han kom fra en stilling i Flekkefjord Sparebank der han jobbet med markedsføring og merkevarebygging.

  • I august 2023 startet Lene Rudolfsen som forretningsutvikler hos oss. Gjennom 15 år i AMS på Moi som programmerer, prosjektleder og avdelingsleder sitter hun på bred erfaring og kompetanse på prosjektledelse, digitalisering, innovasjon og relasjonsbygging. I tillegg har hun jobbet som lærer de siste sju årene på voksenopplæringen og Flekkefjord ungdomsskole. Begge to skal hjelpe bedrifter med grønn omstilling, digitalisering og strategiske valg. Lene er i tillegg i sluttfasen av en mastergrad i innovasjon og ledelse.

Ressurser i LN

Det var ved utgangen av året 6,8 årsverk i selskapet:

  • Daglig leder, Christiane Skage

  • Forretningsutvikler og prosjektleder Lene Rudolfsen

  • Forretningsutvikler og prosjektleder Kjell Vidar Netland

  • Prosjektleder og forretningsutvikler Jørgen Tjørhom

  • Forretningsutvikler og prosjektleder Egil Ytrøy

  • Prosjektleder og forretningsutvikler Aksel Skage Myhre

  • Kommunikasjonsansvarlig og prosjektleder Kristina Olsson Rogstadkjærnet.

Ressursteamet består av:

  • Prosjektleder Liv Birkeland

  • Veileder i kommunikasjon og konseptutvikling, Rebecca Reimers

  • Veileder marine produksjoner og akvakulturtillatelser Alexander Stene

  • Forbedringsprosesser ved Elisabeth Knutsen

  • Advokatfirma Tofte, Deloitte

Forrige
Forrige

Ny lov om kjønnsbalanse i styrer - hva betyr det for din bedrift?

Neste
Neste

Utvikler fremtidens kommunikasjonsverktøy