Vil løfte produktiviteten i Listers næringsliv
Næringslivet i Lister har hatt lavere produktivitet enn landsgjennomsnittet siden 2008. Det vil Lister Nyskaping og Sintef Manufacturing AS gjøre noe med.
Tekst: Frode Sandal, Hike kommunikasjon
Det er mange årsaker til at det er sånn. Større byer har høyere produktivitet på grunn av nærhet til universiteter, høgskoler og innovasjonsmiljøer. Større byer har også store selskaper, lokomotiver i næringslivet, som går foran med høy produktivitet. Samtidig er det mye vi i Lister kan gjøre annerledes. Det handler om å endre organisasjonskultur, sette høyere krav til oss selv, ønske å stadig bli bedre, utvikle oss, sier Christiane Skage, daglig leder i Lister Nyskaping.
Utviklingen må snu
Tall fra Regional Analyse 2020 fra Telemarksforskning viser at Lister hadde god vekst i antall arbeidsplasser fra 2011 til 2016, men de siste årene har pilene pekt nedover.
Færre arbeidsplasser er en ting, lavere produktivitet per ansatt en annen:
Verdiskapingen i Norge lå i snitt på 688 676 kroner i 2020, i Lister var den tilsvarende summen 588 116 kroner.
Dette er noe som Lister Nyskaping jobber kontinuerlig med å snu og nå har vi fått inn startprogrammet og produktivitetsprogrammet inn i vår verktøykasse.
Startskudd for startprogram
Først ut er startprogrammet, der alle bedriftene får en introduksjon til hvilke muligheter som finnes og en handlingsplan de bør ta fatt i for å få opp produktiviteten. Programmet har hatt stor suksess i Sverige, men er aldri blitt kjørt i Norge.
Status er nå at programmet er fylt opp med 6 lokale produksjonsbedrifter, og startskuddet for første samling går 21. mars.
Mellom samlingene vil bedriftene bli fulgt tett opp av en mentor fra Sintef, som vil guide ledere og tillitsvalgte gjennom prosessen. Kort fortalt handler det om å forvalte ressursene sine på en best mulig måte.
Når startprogrammet er ferdig etter rundt fire måneder, er bedriften rigget til å bli invitert inn i ett større løp som kalles Produktivitetsspranget, og fulgt opp av Lister Nyskaping og Sintef.
I ressursteamet fra Lister Nyskaping inngår Lean-Partner som skal følge programmet.
Fyrtårn
Fibo har utviklet en selskapskultur med fokus på kontinuerlig forbedring, og bruker Lean-prinsippene i hele organisasjonen.
Litt tabloid sagt snudde vi Fibo`en opp ned, fra å være en litt gammeldags hjørnesteinsbedrift, til å bli et fyrtårn innen bedriftsutvikling som fikk nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Produktiviteten vokste, medarbeiderne ble tettere involvert og mer fornøyde – og bunnlinjen vokste kraftig i perioden.
Vi hadde ikke klart dersom vi ikke hadde fått bistand utenfra. Gjennom programmet som Lister Nyskaping har på gang, får bedriftene muligheten til å gjøre riktige grep – til en rimelig pris. Det nytter ikke å vente på det perfekte tidspunktet, det kommer aldri. Ta et valg og sett i gang så vil du se at du skaper tid og ressurser gjennom å jobbe klokere. Det eneste jeg angret på i Fibo, var at vi ikke startet mye tidligere, sier Knutsen.
SMB-bedrifter
Programmet passer best for ledelse og tillitsvalgte i små og mellomstore produksjonsbedrifter (SMB-segmentet).
Startprogrammet gir en innføring i verdien av systematisk forbedringsarbeid og skaper et bedre bilde av egne prosessutfordringer. Tett samarbeid mellom ledelse og ansatte er avgjørende for å lykkes med Lean.
Derfor inviterer vi ledelse og tillitsvalgt til å delta sammen, forklarer Helge Totland, Lean-rådgiver i Sintef Manufacturing AS, en av to Sintef-rådgivere som prosjektlederansvar for Startprogrammet til Lister Nyskaping.
Bakgrunn
Målet med Startprogrammet er å skape eller støtte bedriftenes forandringsvilje og forandringsevne.
Startprogrammet er primært rettet mot mindre virksomheter som en innledende tilnærming til systematisk forbedringsarbeid og til programmet Produktivitetsspranget.
Bedriftene gis innblikk i hva Lean innebærer, hva en kan oppnå, og hva som skal til for å starte opp en systematisk tilnærming til involverende forbedringsarbeid.
Programmet kjøres med fire til seks bedrifter. Hver av disse har med tre til fem deltagere. Dette bør inkludere daglig leder og tillitsvalgt, alternativt annen sentral person i ledergruppe og ansattrepresentant.
Fakta
Sintef driver oppdragsforskning og med sine 2000 ansatte blant de aller største forskningsinstituttene i Europa.
Sintef jobber tett sammen med næringslivet for å bidra til å løse problemstillinger i næringslivet.
Utvikling i produktivitet i næringslivet: https://regionalanalyse.no/rapport/11030/6/2