Vil bidra til revolusjon innen verdens matproduksjon
Et aldri så lite industrieventyr er i ferd med å utvikle seg i Lister, basert på en helt unik teknologi som på sikt kan gjøre oss i stand til å forvalte verdens matressurser på en revolusjonerende ny måte.
Av Elisabeth Knutsen
–Å gå på jobb med den hensikt å gi et lite bidrag tilbake til planeten, er ikke så verst, sier Jarle Dragvik, administrerende direktør for EcoFishCircle. Sammen med et høyst kompetent team av medarbeidere har han allerede oppnådd nasjonal og internasjonal annerkjennelse for satsningen på landbaserte oppdrettsløsninger.
Unik teknologi
EFC er et teknologiselskap som vil etablere en ny type landbasert lakseoppdrett basert på egne løsninger. I samarbeid med søsterselskapet G2F vil de redusere klimaavtrykket fra akvakultur.
EFC vil knytte sammen ny forbedret RAS teknologi sammen med nye bærekraftige teknologier som muliggjør matproduksjon med et betydelig lavere karbonavtrykk, samtidig som matsikkerhet og fiskevelferd forbedres.
–Det handler om å utnytte verdens jordbruksareal, til menneskeføde i stede for forproduksjon. Et av de store problemene vi står overfor er at verden ikke har nok areal. Men vår teknologi trenger vi nesten ikke plass fordi vi lager mat av bestanddelene som allerede finnes i atmosfæren, sier Dragvik, som mener konseptet representerer en revolusjon innen matproduksjon og samtidig tikker av alle boksene i FNs bærekraftmål.
EFC er eier av Lista Laks AS som vil være det operative oppdrettsselskapet, samt hovedeier av Gas 2 feed AS. EFC etablerer nå et testanlegg på Hausvik, Lyngdal og et fullskalaanlegg på Lista Hausvik etableres som testanlegg der de nyutviklede konseptene blir verifisert, mens Lista vil demonstrere det komplette sirkulære oppdrettskonseptet i fullskala.
Om noen år har selskapet som mål å kunne skape 50-60 arbeidsplasser, men kanskje viktigst jobber de for å tiltrekke seg ytterligere kompetanse og bygge det beste fagmiljøet i Europa og internasjonalt innen feltet.
Slik har de lykkes så langt
–De viktigste suksessfaktorene for at vi har lykkes så langt, er nok først og fremst at vi har en ekstremt visjonær initiativtaker og pådriver gjennom styreleder Terje Mikalsen, som har evnen til å tenke de store tankene og en enorm vilje til å gjennomføre.
I tillegg har vi klart å skaffe oss et knippe veldig kompetente medarbeidere med stor kapasitet og vilje til å lykkes.
For det tredje er det helt klart en fordel at vi så langt har vært i stand til å finansiere utviklingen stort sett selv, sier han, og legger til at de frem i tid anslår ha behov for kapital. Det skal investeres i størrelsesorden 800 millioner til 1 mrd kroner de kommende årene.
Han innrømmer samtidig at det stadig har vært utfordrende å kommunisere potensialet til den enestående satsningen på en enkel måte, slik at virkemiddelapparatet og besluttende myndighetsorganer forstår hvilken enorm betydning denne teknologien kan få, både regionalt, nasjonalt og globalt.
Hvordan vil du beskrive prosessen så langt?
–Det har vært en reise i til dels noe oppoverbakke, men når vi nå har kommet over barrieren med å skape forståelse for hva satsningen går ut på, har vi møtt god velvilje og sammen fått til resultater.
Dragvik er tydelig på viktigheten av at regionen støtter opp, for å kunne ha muligheten til å satse nettopp her.
–Vi kunne ha etablert oss hvor som helt, men har en forankring i Lister og utfordrer lokale krefter til å spille på lag for å få dette til å lykkes, sier han.
Takknemlig for samarbeid med Lister Nyskaping
EcoFishCircle etablerte tidlig i oppstartsfasen et samarbeid med Lister Nyskaping. I begynnelsen, bidro næringsselskapet med støtte til blant annet prosjektledelse, søknadsskriving og konsesjonsarbeid. I tiden fremover ser Dragvik for seg flere bidrag inn i enkeltprosjekter og aktiviteter opp mot mer definerte områder.
–Jeg hadde stort sett jobbet internasjonalt og på Østlandet tidligere, og ble veldig fort imponert over den kompetansen Lister Nyskaping representerte for oss. Spesielt ble det viktig å kunne benytte oss av ressursene vi trengte i starten da vi enda ikke hadde fått bygd egen organisasjon., sier Dragvik.
Han tenker også at Lister Nyskaping bør fungere som en kompetansepool for regionen, og at man også satser på talentutvikling som næringslivet på sikt kan rekruttere ressurser fra.
–Det er ingen tvil om at vi, som mange andre i næringslivet her, trenger kompetanse og drahjelp fra regionen for å kunne nå målene våre, sier han.
Hva er blir de viktigste suksesskriteriene for å sikre driften fremover?
–Det er klart at kapitaltilgang er en vesentlig faktor. Det er både avhengig av investorenes evne til å se det unike og store potensialet i dette arbeidet, og det generelle ‘’klimaet’’ i finansmarkedet. Ellers blir god logistikk og tilgang på grønn energi avgjørende. Og at vi har myndighetsprosesser som støtter opp om og sikrer konsesjon på Lista, for eksempel. I så henseende er det viktig at vi klarer å kommunisere hva vi faktisk holder på meg på en enkel og konsis måte, så slik at de viktige samtalene kan finne sted basert på rett fakta.
Et motivert team
Det ligger mye hardt arbeidet foran teamet i EFC. Jarle Dragvik og hans medarbeidere inspireres først og fremst av det enorme potensiale i satsningen og hva teknologien kan bety for verden. Arbeidet deres har blant annet blitt lagt merke til, av OECD, hvor selskapets planer nettopp ble presentert som et av to eksempler på bærekraftig industri i Norge.