Inviterer til Kvinnespranget i Lister

Psykolog og forfatter Maria Abrahamsen bak Instagram-kontoen “Psyktdeg” er en av kveldens hovedtalere. Foto: pressefoto

Hvordan kan arbeidslivet rigges for at flere kvinner kan delta på lik linje med menn når det gjelder lønn, arbeidstid og posisjoner? Kvinnespranget i Lister inviterer alle kvinner i regionen til en kveld full av inspirasjon, motivasjon og kunnskapsdeling.

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

27. november arrangerer Agder fylkeskommune «Kvinnespranget i Lister». Arrangementet skjer i samarbeid med Lister Nyskaping og Listersamarbeidet.

- Kvinnespranget i Lister er ment som en møteplass hvor kvinner inviteres til å dele erfaringer, lære av hverandre, og sammen finne nye veier til vekst i egen region. Det er en viktig møteplass fordi regionen skiller seg negativt ut på Agder når det kommer til likestilling. Vi er veldig glade for å ha fått med oss så kunnskapsrike foredragsholdere som vil belyse både utfordringer og muligheter, sier Linn Øysæd Gyland i Agder fylkeskommune. Hun er fagansvarlig for årets arrangement.

Psykolog og forfatter Maria Abrahamsen bak Instagram-kontoen «Psykt deg» er en av kveldens hovedtalere. Hun har flere ganger uttalt seg om de store forventningene samfunnet legger på kvinner som ofte menn slipper unna. 

- Jeg tror at disse konservative holdningene har enorme samfunnskonsekvenser, og fortsatt er med på å holde kvinner nede, sier Abrahamsen.

 

Store forskjeller

Hun blir støttet av forskning som viser at det ikke er kvinners karriereambisjoner det står på, men at de kommer i en tøffere skvis enn menn fordi det fortsatt er store ulikheter på hjemmebane og større forventinger til hva kvinner skal klare å sjonglere og være.

Og så er det de økonomiske forskjellene. Nyutdannede menn og kvinners lønns- og karriereutvikling følger hverandre tett, frem til første barn. Da faller kvinner inntekt kraftig sammenlignet med menn (kilde SSB). Dette følger kvinnene livet ut, mens mennene har fått et forsprang videre inn i sine karrierer og lønnstigninger.

- 80 prosent av alle som tjener over én million i Norge er menn, og det er bare 14 prosent kvinner blant topplederne i Norges 200 største selskaper. Vi bør være mer nysgjerrige på i hvilken grad disse skjevhetene henger sammen med fordeling av makt og ressurser i samfunnet, blant annet med tanke på hvilke sykdommer det velger å forskes på og gis støtte til, og hvordan teknologien utvikles, når verden styres av menn, sier Abrahamsen.

 

Risikerer systematisk diskriminering

Forsker Marianne Gjellestad tar også turen til Kvinnespranget i Lister. Hun tar en doktorgrad der hun forsker på hva kvinnehelse betyr for kvinners deltakelse i arbeidslivet og kjønnsforskjellen i sykefraværet.

- Dagens arbeid med helse, miljø og sikkerhet er hverken tilpasset kvinners arbeidsoppgaver eller kvinners helse. Og hvis vi ikke vet når kjønnsforskjellene betyr noe og ikke, risikerer vi en systematisk diskriminering av kvinner i arbeidslivet, sier Gjellestad.

Kveldens siste hovedtaler er Åsta Lovise Einstabland som er leder senter for likestilling ved Universitetet i Agder. Hun vil snakke om hvordan det står til med likestillingen i regionen, og hvordan det kjønnsdelte arbeids- og utdanningsmarkedet spiller en stor rolle i hvor kvinner og menn befinner seg i når det kommer til karriere, lønn og muligheter.

 

Vil inspirere

I tillegg til hovedtalerne er også flere kvinner fra ulike bransjer i Lister invitert inn for å snakke om sine erfaringer. Målet er å belyse temaet bredt fra ulike vinkler.

- Likestilling fører til et mer rettferdig, nyskapende og produktivt næringsliv som kan dra nytte av alle talenter, uavhengig av kjønn. Næringslivet risikerer å gå glipp av gode innovasjoner og ideer hvis de ikke får med seg kvinnene, sier Kristina Olsson Rogstadkjærnet, prosjektleder i Lister Nyskaping.

Arrangementet går av stabelen 27. november på Utsikten Hotell i Kvinesdal. Det er gratis, men krever påmelding. Arrangørene ser frem til å fylle hotellet med engasjerte kvinner, og kan fortelle at pågangen allerede er stor.

- Håpet er at Kvinnespranget vil bidra til en bevisstgjøring av temaet, og at kanskje noen blir inspirert til å ta steget inn i for eksempel politikken eller styreverv. Vi trenger flere kvinner der beslutninger tas, sier Elen Renathe Liland Hove, næringssjef i Sirdal kommune.

Målgruppe: Kvinner
Tid og sted: Mandag 27. november
Kl. 18-21 på Utsikten hotell Kvinesdal

Arrangementet er gratis, men krever påmelding .
Påmeldingsfrist 13. november.

Forrige
Forrige

Digital synlighet for reiselivsbedrifter

Neste
Neste

Se de digitale kaffekoppene med næringslivet i Lister i opptak