Hever frem tradisjonell bakekunst på høyfjellet
Allerede første åpningshelga hadde bakerigründerne Ingvild Fagerheim Skadberg og Åsne Lilledrange Fjeldsaa kø ut på veien. Etter det var det gjort, Sirdal var hekta på Hekta.
Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping
Fylkesvei 468 slynger seg gjennom det smale dalstrøket fra Tonstad til Sinnes øverst i Sirdal. Lysegrå skyer klamrer seg til fjelltoppene, og stille duskregn farger asfalten mørkeblå. Langs veien ligger det fortsatt hauger med snø selv om kalenderen viser slutten av mai.
Etter Dorgefoss, juvet der Sira-Kvina Kraftselskap årlig slipper gjennom millioner av kubikkmeter med vann, kommer fjellbygda Sinnes til syne. Her oppe, 550 meter over havet midt i Norges kraftrike, ligger det nyåpna bakeriet, kafeen og gårdsutsalget Hekta. Bak disken står gründerne Ingvild Fagerheim Skadberg og Åsne Lilledrange Fjeldsaa.
De er begge tilflyttere til den lille bygda i Norges sørligste høyfjellsområde, men kjente ikke hverandre før tilfeldighetene førte dem sammen.
- Jeg har egentlig alltid hatt lyst til å starte bakeri. I min siste fødselspermisjon under korona bakte jeg mye og leverte til venner, familie og naboer. Så fikk jeg nyss i at Åsne, som jeg visste hvem var gjennom at vi har barn i samme barnehage, delte min interesse for surdeig og baking. En samtale senere bestemte vi oss for å starte bedrift, sier Ingvild.
Tok med Gro til Sirdal
Historien om Hekta starter egentlig på en takrestaurant i København.
- Jeg var der på ferie, og spiste fantastisk surdeigsbrød. Jeg spurte om å få med meg en liten del av starteren deres hjem. Det fikk jeg, og det er den vi har brukt til å lage vår egen her på Hekta. Vi har døpt den Gro, sier Ingvild.
De gjorde det til en del av konseptet sitt. Bygd møter by. Gjøre verden litt nærmere. For selv om de begge stortrives med det landlige livet i Sirdal kan de til tider savne impulsene i en større by.
- Vi har studert i utlandet i flere år og vært sultne på verden. Det har vært mye reising og vi har begge vært bofaste i flere storbyer. Det er en del av oss, og vi tok det med oss til bygda, sier Ingvild.
Bred kompetanse
Ingvild er opprinnelig fra Stavanger, og utdannet innen psykologi, sosiologi og ledelse fra Bergen og Oslo.
- På Hekta får jeg være miniforsker. Surdeig er jo levende, og vi eksperimenterer stadig med oppskrifter, deig og temperatur. Det er noe lab over det som jeg liker veldig godt, sier hun.
Åsne er opprinnelig flekkefjæring, selv om hun nå har gjort sirdøl av seg. Hun er utdannet dyrlege, og har tatt sitt studieløp i Budapest og Danmark.
- Da jeg jobbet som veterinær hadde jeg ansvar for Kvinesdal kommune, så det ble veldig mye kjøring siden jeg allerede da bodde i Sirdal. Det ble også vanskelig å kombinere med å ha små barn, for man har jo sjelden helt fri i en sånn jobb, sier Åsne.
I studiene lærte hun mye om matsikkerhet, noe som trigget den allerede store interessen for mat og kvaliteten på den.
- Det gikk mye på oppbevaring av mat og bakterier. Hva som må til for at maten skal være trygg. Dyrlegeutdannelsen er en bred og holistisk kompetanse som faktisk har kommet godt med i oppstarten av Hekta, sier Åsne.
Tilbake til det enkle og langsomme
Veien fra storbyer i Europa til toppen av Sirdal kan føles lang. Verken Ingvild eller Åsne hadde trodd de ville havne her. Nå kan de ikke forestille seg å bo en annen plass.
- Vi fant oss hver vår bondemann fra Sirdal. Da var vi nok begge også litt ferdige med storbylivet og ville tilbake til det enkle, tett på naturen og med tilgang til rene råvarer. Sirdal har alt det, i tillegg til et godt felleskap. Det er et fantastisk sted å bo og vokse opp, sier Ingvild.
All melka som brukes i baksten på Hekta kommer fra kuene på gården til Åsne og mannen rett nedenfor Dorgefoss. Kortreist, lokalt og trygt.
- Alt vi gjør i Hekta skal være bærekraftig. På sommer og høst bruker vi mye bær som vi plukker selv. Å ha råvarer rundt dørene er luksus, vi prøver å tenke kortreist i alle ledd, sier Åsne.
I motsetning til det meste annet i dagens samfunn er tanken til Hekta-gründerne å gjøre alt så innviklet og langsomt som mulig. En tankegang de bærer med stolthet.
- Brød har blitt ødelagt. Det har blitt en kjapp og ultraprosessert industri, som så mye annet. Vi vil gjøre det motsatt, med ordentlige råvarer, levende bakterier og skikkelig hevetid, sier Ingvild.
Suksess fra start
Klokka er ikke blitt 10 på morgenen, men den lille kafeen til Hekta er snart fullsatt. Det klirres med bestikk og kaffekopper mellom latter og samtaler. Langs den ene veggen bugner utvalget av lokalmat, det aller meste fra Sirdal.
På kjøkkenet står Åsne med oppvasken mens Ingvild elter ny deig. De har gjennom det siste året hatt noen pop-up utsalg med stor suksess. Påsken var første gangen de åpnet dørene til sine egne lokaler. Da stod køen ut på fylkesveien.
- Vi opplevde å bli utsolgt etter en halvtime. Noe som både er kult og litt kjipt siden vi måtte stenge tidlig. Det lærte vi mye av, nå har vi alltid ekstra deig å gå på, sier Ingvild.
Resten av påskedagene endte de med å selge mellom 200-300 brød daglig. En start de to driftige gründerne bare kunne ha drømt om.
- Vi har blitt så godt tatt imot, både av turister og de lokale. Og selv om det tar tid før inntjeningen kommer, som alltid ved en oppstart, så føler vi oss rike fordi vi får leve ut verdiene våre og være en del av et fantastisk fellesskap her i bygda, sier Ingvild.
Lokale samarbeid
Selv om Hekta i hovedsak er et bakeri, er også kafeen og gårdsutsalget viktig for Ingvild og Åsne.
- Det var det vi ville med dette. Skape en møteplass for bygda, noe som kunne bety noe også for de lokale, i form av for eksempel barselkafé og strikketreff. Det gir oss masse energi når vi merker at det betyr noe for folk, sier Åsne.
Gründerne begynner også å få på plass faste avtaler, blant annet til restauranten Slottet i Sirdal.
- Hekta er en del av alt det kjekke som skjer i Sirdal nå, også på sommerstid. Det er et veldig bra sted, med fantastiske råvarer. Ekstra gøy er det at alt er lokalt, sier Frode Hellberg, kjøkkensjef på Slottet.
Midt i en hektisk oppstart har gründerne også gjort sin første ansettelse.
- Hekta vokser! Det er veldig kjekt å kunne skape en arbeidsplass, sier Åsne.
Målbedrift i Lister Nyskaping
Lister Nyskaping er Listerregionens næringsselskap. Gjennom omstilling, innovasjon og utvikling hjelper vi bedrifter over hele Listerregionen med å lykkes. Vi sitter også på et stort nettverk med ulike samarbeidspartnere og fagmiljøer.
Åsne og Ingvild tok kontakt for å få veiledning rundt konseptutvikling. De fikk hjelp til søknad til Listerfondet, som er et lavterskeltilbud for næringsutvikling i regionen. Fondet skal benyttes for å fremme regional næringsutvikling, og skal bidra til en variert og bærekraftig næringsstruktur i Lister.
- Som gründer kan du ikke være alt eller få til alt på en gang. Gjennom Lister Nyskaping fikk vi god hjelp til hvordan skrive søknad og videre arbeid rundt konseptutvikling. Det har vært veldig nyttig for oss, sier Ingvild.
Nå gjør de seg klare for en spennende sommersesong.
- Vi opplever allerede at mange turister legger turen innom. Det er veldig hyggelig, og vi gleder oss til å kunne gi dem en smak av Sirdal, sier Ingvild.
Hjelp til oppstart?
Er du også en gründer i Sirdal eller sitter du på en god ide? Gjennom vårt samarbeid med DRIV Agder har du tilgang på flere gratis kurs innen blant annet markedsføring og oppstart. I tillegg kan du få inntil fem timer med gratis veiledning rundt oppstart eller videreutvikling av din bedrift fra Lister Nyskaping . Ta kontakt på post@listernyskaping.no