Gjør avfall om til nye muligheter. Nå er de nominert til Siva-prisen
Flekkefjord-bedriften MT Seperation AS har drevet med sirkulærøkonomi i over 30 år, lenge før det ble noe alle snakket om. I dag er teknologien deres verdensledende på markedet.
Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping
Oppdatert 7. april 2022
Da denne artikkelen ble skrevet høsten 2021 var ikke en gjev prisnominasjon på agendaen. Derfor har vi oppdatert artikkelen med en splitter ny video i anledning at bedriften er nominert til årets Siva-pris!
Prisvinneren kåres 3. mai 2022, og du kan være med å stemme frem MT Separation til seier ved å trykke her! Avestemningen er åpen til 19. april.
I denne videoen kan du bli bedre kjent med bedriften.
På toppen av næringsområdet Trøngsla i Flekkefjord ligger et romslig næringsbygg på 500 kvadratmeter med utsikt over både fjell og innsjø. Her foregår produksjon og utvikling av membranteknologi i verdensklasse.
MT Seperation har spesialisert seg på å utvikle og levere avanserte filtreringssystemer til offshorebransjen, kjemisk industri, fiskemelindustrien, farmasi og meieri. De er i tillegg involvert i flere store forskningsprosjekter med både Sintef og Nofima.
-Det er travle dager, men utrolig gøy. Nå har vi sju anlegg som skal leveres i løpet av dette året og neste år, så det er bare å henge i, sier daglig leder og eier Odd Henning Sirnes.
Bidrar til det grønne skiftet
Det hele startet da grunnleggeren av morselskapet Membranteknikk, Tom Sirnes, utviklet et anlegg som leverte friskt vann til en offshore installasjon i Nordsjøen tilbake i 1989.
-Oljebransjen har gjennom flere tiår vært en viktig pådriver for utvikling av bedrifter i hele landet. De etterlyser først et behov og så kommer bedrifter med løsninger. Man kan si hva man vil om oljenæringen, men vi har mye å takke den for når det kommer til næringsutvikling, sier Sirnes.
I dag, over 30 år senere, leverer MT Seperation fortsatt anlegg til Nordsjøen, og har blitt en viktig del av det grønne skiftet i bransjen. Membranteknologien skiller olje fra avløpsvannet, slik at vannet som slippes ut igjen er så rent som mulig.
-Oljebransjen er faktisk svært sentral også for grønn omstilling fordi de pusher grenser og driver frem utvikling. De er også ledende i HMS og det med å ta vare på folk, som er et viktig bærekrafts-element, sier Sirnes, som er utdannet kjemiker.
Satte sjøbein i stormen
Det har ikke alltid vært enkelt. Gode tider for en bedrift kan snu over natta etter endringer i markedet. Det fikk Sirnes oppleve i 2014, da oljekrisen slo inn for fullt. MT Seperation mistet flere viktige avtaler og kunder.
-Man jobber aldri så mye som i dårlige tider. Det ble mange reisedøgn og sene kvelder. Men det aller tøffeste var at jeg ble nødt til å permittere ansatte, det var ordentlig kjipt, forteller Sirnes.
Heldigvis hadde bedriften allerede da flere bein å stå på, og oljekrisen gjorde at de lente seg enda mer over på andre markeder som fisk- og meieribransjen. Det gjorde at de klarte å holde hodet så vidt over vannet.
-Det nytter ikke å telle timer når man driver for seg selv. Det er en livsstil, på godt og vondt. Men må være villig til å legge ned ekstra innsats når det trengs.
Testkjøring: I produksjonshallen står anleggene på rad og rekke, klare for å sendes ut i verden etter endt testkjøring. De er alle spesialutviklet etter ulike behov fra kunder.
Verdens reneste utslipp
Ting gikk treigt for bedriften i Flekkefjord i tiden etter krisen. Sirnes brukte mye av tiden han hadde hjemme til å kjøre ulike tester av anleggene og kartlegge nye markeder. Når det snudde igjen, skulle MT Seperation stå klar.
Så begynte ting å skje.
I 2015 vedtok FN 17 bærekraftsmål fram mot år 2030. Plutselig snakket alle om bærekraft og utslipp. Det ble et nytt springbrett for bedriften, og i fjor leverte de nye membrananlegg som i dag benyttes på Sverdrup-feltet i Nordsjøen.
–Oljenæringen ble opptatt av å bli grønnere de også. Membrananleggene vi leverer til dem separerer ut oljerester fra slopvannet (vann fra boringen) slik at 90-95 prosent av vannet kan slippes direkte tilbake i sjøen. Det gjør oljeindustrien i Norge til den med renest utslipp i verden, forteller Sirnes.
Fra avfall til mat
I tillegg til at de utvikler og leverer anlegg til ulike bransjer over hele verden er MT Seperation også involvert i flere forskningsprosjekter. Et av dem handler om å produsere kvalitetsprotein fra torskehoder. Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) og ledet av Sintef Ocean.
I 2016 var det nemlig en stor svikt i markedet for tørkede torskehoder, og industrien måtte se etter andre muligheter for verdiskaping av hodene.
MT Seperation sine avanserte filtreringssystemer ble koblet på, og bidro til at man kunne skille ut et høykvalitets proteinpulver som egnet seg svært godt som menneskemat.
-Det som pleide å være avfall har vi med hjelp av teknologi blitt minimalisert ned til å bli en matressurs. Nå kjører vi et treårig prosjekt i Ålesund med et anlegg som gjør det samme. Proteinet man sitter igjen med skal brukes i den kjente Tine-serien YT, forteller Sirnes.
Målbedrift i Lister Nyskaping
MT seperation er målbedrift i næringsutviklingsselskapet Lister Nyskaping. Som målbedrift får bedriftene tilgang på individuell oppfølging, nettverk og veiledning rundt forretningsutvikling.
-Lister Nyskaping har vært med på å gjøre oss mer synlige og veilede i hva vi bør fortelle mer om utad for å knytte til oss flere samarbeidspartnere og kunder. Den bevisstgjøringen har vært utrolig viktig for oss. De har også koblet oss sammen andre aktører på markedet, sier Sirnes.
Avansert teknologi: Flere av prosjektene og kundene er hemmelige på grunn av konkurranse i markedet, men det er uten tvil mye spennende utvikling som skjer hos MT Seperation.
Lokalt forskningssamarbeid
På initativ fra Lister Nyskaping inngikk også bedriften i 2020 et forskningssamarbeid med Norsk oppdrettsservice AS (NOS) i Flekkefjord. De er en nasjonal spydspiss for rensefisknæringen, også når det gjelder å etablere metoder for gjenfangst og gjenbruk av rensefisk.
Hovedmålet med prosjektet er å danne et godt kunnskapsgrunnlag for ny verdiskaping knyttet til bruk av rensefisk i produksjon av laks. MT Seperation skal levere analyser av biomassen til rensefisken. Hvis de kan fastslå hvilket stoff rensefisken er laget av kan man også se om det finnes noe av kommersiell interesse som kan bidra til flere investeringer og økt fiskevelferd.
-Prosjektet bidra til at havets ressurser utnyttes bedre, noe som er viktig i lokalt og globalt perspektiv. Det bidrar også til å utvikle den sirkulære økonomien, der et mindreverdig produkt foredles til høyverdige produkter, forteller Sirnes.
Ny regional næringsforening
Sirnes er også med i arbeidsgruppa som jobber med å danne en ny regional næringsforening i Lister. Han tror en slik næringsforening kan være med på å løfte næringslivet og hele regionen.
-Det vil være enormt positivt for næringslivet i regionen å stå samlet for å gjøre oss attraktive for de to sterke sentrene som er Kristiansand og Stavanger. Lister ligger som en korridor mellom dem, men med en næringsforening vil vi ha mer slagkraft og være mer rustet for å være en del av fremtidens løsninger knyttet opp mot samarbeid og sirkulærøkonomi, forteller han.