Nyskaping når kaoset skyller over oss
Kriser kan gi grobunn til innovasjon. Det er Intoto et vaskeekte eksempel på.
Tekst og foto: Erlend Haddeland, Media Sør.
De samler inn data fra vassdrag som kan brukes til mange formål, og kan spare kommuner, kraftselskap og andre aktører for store penger. Startupen fra Kvinesdal som så dagens lys i 2018, har vakt oppmerksomhet i investormiljøer, men idéen bak Intoto ble født tre år tidligere. Bli med tilbake til en dramatisk hendelse i Kvinesdal og regionen den første helga i desember 2015:
Før Morten Hauan reiser på julebord denne lørdagskvelden 5. desember, har han lagt ned en stein ved «åna» – elva – der han bor, i Austerdalen i Kvinesdal. Aldri tidligere har han sett elva så høy før; dette må han minnes.
Da han vender nesen hjem igjen, har vannet steget ytterligere to meter. Han aner ikke hvor lang natta kommer til å bli, men én ting vet han klart og greit: Nå er det alvor.
Hauan hopper i regntøyet og tråkker opp i to grønne gummistøvler før han løper ned til et sentrum som har begynt å fylles opp av vann. Nå begynner jobben med å vekke folk som har kommet i unåde hos «Synne» med bøttevis av vann på soverommet, og å redde det som reddes kan av møbler og TV-er og andre verdigjenstander. Hauan er ikke i seng igjen før 6-7-tiden om morgenen.
Samtidig, i USA
På den andre siden av Atlanterhavet sitter Scott Basgaard og følger flommen så tett han bare kan. Han bor i Kvinesdal med kona Renate og deres to barn, men for tiden er de på ferie i hjembyen Brick Township i New Jersey i USA.
«Er huset mitt under vann? Hva med naboene og venner sine hus?», er spørsmål som flyr gjennom hodet på Basgaard. Han sjekker frenetisk Facebook og Snapchat for å holde seg så oppdatert som han bare kan, men det tar lang tid før han svar på det han egentlig lurer på: «Har familien min og jeg et beboelig hus å komme hjem til?»
Hva hvis noen kunne varslet tidligere?
I daværende Vest-Agder er det Kvinesdal, Flekkefjord og Sirdal som rammes hardest av Synne. På Meteorologisk institutts målestasjon på Risnes i Kvinesdal blir det målt 204,8 mm nedbør 4-6. desember. Det er ny rekord for desember.
– Elva gikk forbi kiosken der, sier, Morten Hauan og peker ut vinduet fra Coverks, et kontorfellesskap for kreative sjeler på Liknes i Kvinesdal sentrum, like i nærheten av bygdas høyt aktede Nico, dagligvarebutikken med eget pølsemakeri.
Hauan sitter og knuger på en kaffekopp, og har selskap av sambygdingene Scott Basgaard og Frode Aagedal.
Så, hva i all verden er et intelligent vassdrag, og hva har det med Synne-floden å gjøre? Jo, det som ergret Scott da han satt i USA under Synne, var at han ikke ante hvordan han skulle skaffe seg informasjon om hvor ille det var. Morten, som plutselig ble hjelpemannskapenes forlengede armer og føtter under flommen, hadde lignende problemet.
– Vi stod her i sentrum og spurte brannvesenet: Skal vi evakuere den eller den ? Da fikk vi til svar at vannet kan stige en meter til, eller det kan avta. Ingen visste noen ting, sier Morten Hauan.
Synne-floden kom så brått på at ingen rakk å forberede seg. Det problemet ønsker Intoto å løse. Men de ønsker å gjøre mer enn bare det.
Vanvittige muligheter for kraftselskaper, kommuner og næringsliv
Å overvåke vannstanden i elver og vassdrag, slik Intoto gjør med sine sensorer, har flere fordeler.
Morten Hauan, som er utdannet helikoptermekaniker, er han som har kommando når det skal plasseres ut sensorer ved vassdrag. Scott Basgaard sørger for at sensorer og skytjenester snakker sammen. Dataene fra sensorene gjøres tilgjengelig for alle som ønsker i et åpent nettverk, og gir svar på flere vesentlige spørsmål.
Med sensorer som til enhver tid kan gi deg status på elva, kan:
kraftselskapene optimalisere reservatene sine
kommunene bruke mindre kalk og spare penger
befolkningen varsles i forkant av flom, og tiltak kan iverksettes raskere
lakseoppdrettsnæringen få verdifull innsikt i vannkvalitet
Det er ikke uten grunn at Intoto har fått med seg samarbeidspartnere som kraftselskapet Sira-Kvina og teleselskapet Telia.
– Konseptet og personene hos Intoto er utrolig fremoverlent. De jobber målrettet for å bidra til økt samfunnssikkerhet og har svært god kontroll på hva de driver med. Det har vært en spennende reise så langt, og vi gleder oss til å følge dem i vårt videre samarbeid, skriver Jørn Hauge i Division X i Telia, i en e-post.
Intoto-teamet ser kundepotensial overalt, både hos næringslivet, fylker, kommuner, stat, forskere, skole og institusjoner.
Tidligere har de montert sensorer på sentrumsnære broer i Kvinesdal for å lese av vannstander. Denne dataen har de tilbudt til Sira-Kvina, i form av rådata og intuitivt kontrollpanel, skriver Avisen Agder. Nå planlegger de å ta alt både ett og to skritt videre.
Verdens mest intelligente vassdrag
Intoto skal nemlig bygge verdens mest intelligente vassdrag i Kvina-vassdraget i Kvinesdal, «som et utstillingsvindu for verden», for å låne Frode Aagedals egne ord.
Det skal stå klart i løpet av 2021, hvis alt går som karene planlegger.
– Det er dette vi har løpt rundt og spurt etter penger for å utføre, sier Aagedal og ler.
Karene i Intoto har vært på frierferd hos investorer, og vært gjennom et investorprogram. For her må det penger til om ambisjonene skal omsettes til virkelighet.
– Vi er ikke redde for å tenke stort, sier Frode Aagedal.
Gir janteloven et realt spark bak
For trioen i Intoto – som forresten uttalelse intutu – er livet for kort til å følge Janteloven. I egne presentasjoner av selskapet beskriver de ambisjonen om at Intoto skal være for vassdrag det StormGEO er for været, Facebook er for folk, Google er for trafikk og Tesla er for biler.
– Felles for oss alle tre er at Janteloven ikke eksisterer, sier Aagedal og latteren runger i presentasjonavdelingen til Coverks.
– Alle vi tre er jevnt gode på mye, men så har vi også våre styrker som vi er veldig gode på, sier Hauan.
– Vi har prøvd å være bevisste på å ikke la oss styre av Janteloven, legger han til.
– Janteloven eksisterer ikke i business-verden. Kommer du der og har antydning til å være usikker, så er du ferdig, mener Frode Aagedal.
Det er en grunn til at Intotos hjemmeside først og fremst er engelskspråklig. Markedet for Intoto er grenseløst.
– Det at et konsern som Sira-Kvina tør å investere i en startup, den valideringen er gull verdt, sier Frode.
– Vi er gode sparringspartner, og ingen er redd for å slenge ut en idé i rommet. Kanskje det viser seg å være en håpløs idé, men ingen er redd for å si den høyt, sier Scott.
Med Lister Nyskaping på laget
Som målbedrift i Lister Nyskaping har Intoto fått solid drahjelp siden de så dagens lys i 2018. Gjennom Lister Nyskaping har de fått:
tilgang på nettverk
flere strategimøter med rådgivere
blitt koblet sammen med Innoventus Sør som bidrar til kommersialisering av gode idéer
fått gode priser på bistand Deloitte på selskapsstruktur og andre spørsmål
hjelp til søknad fra Listerfondet på 100 000,– som ble innvilget
hjelp til søknader fra Skattefunn
– Det har vært gull verdt, skryter Frode Aagedal.
7 råd fra seriegründerne i Intoto
Vi ba de tre gründerne komme med sine tips til andre som skal eller nettopp har startet opp firma, og her kommer de:
1. Tenk stort nok, tidlig nok. Det er det ikke så mange som tør.
2. Jobb ut ifra en stor visjon.
3. Gå ut og snakk med folk. Nettverk er alt når du skal bygge et selskap.
4. Dropp Janteloven.
5. Fortell alle du kjenner om idéen din, og spør dem hva de tenker. Da får du mange nye idéer og perspektiv.
6. Husk: Hvis du ikke gjør feil, har du ikke fremgang.
7. Skill deg ut. På investormøtene, der alle kjemper om å skille seg ut, er Intoto-trioen de eneste i forsamlingen med lue og caps. Det husker folk. – Renspikka strategi, sier Frode Aagedal.