I slutten av mai tok over 20 gründere i Flekkefjord turen til gründerpub for å knytte nettverk og lære av hverandres erfaringer. Nå skal konseptet tas videre rundt i regionen.

 

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

– For en gründer er det inspirerende å høre hvordan andre jobber og hvordan de har gått frem. Derfor er slike sosiale arrangementer nyttig og viktig for å knytte sammen et levende gründerfelleskap, sa Ina Hviding, gründer bak Håskog AS.

Hun og mannen flyttet til Flekkefjord i oktober for å overta den gamle planteskolen på Håskog. Hun forteller at de satt stor pris på initiativet om en gründerpub.

– Jeg opplever at vi ble godt tatt imot i miljøet rundt Kooperativet og Lister Nyskaping. Det er betryggende når man kommer ny til regionen og skal starte bedrift. Nå ønsker vi å bli kjent med enda flere i det lokale gründermiljøet, noe slike møteplasser bidrar til, sa Hviding.

For alle som bærer på skaperkraft

Kvelden startet på Kooperativet i Flekkefjord der de grafiske designerne Vebjørn Moi og Rune Mortensen fortalte om sine gründerhistorier og hva de ønsker å få til med det nyåpna arbeidsfellesskapet.

– Målet er å sentralisere gründeropplevelsen i Flekkefjord til et felleskap som skal være for alle som bærer på en skaperkraft og som ønsker å få til noe, sa Moi til de oppmøtte.

En av dem var gründer Morten Dahl i Norsk Oppdrettsvaksinering.

– Dette er utrolig bra, og kanskje noe av det viktigste er at det blir lagt opp til at gründere kan komme sammen i en uformell setting. Det skaper kontakter og nettverk, og sparer en selvstendig næringsdrivende for veldig mye tid i en travel hverdag, sa Dahl.

Godt oppmøte: Over 20 gründere i Flekkefjord hadde tatt turen på gründerpub. 

Gründerskap er hardt arbeid

Etter innlegg og omvisning på Kooperativet fortsatte kvelden 100 meter opp i gata på Central Bybryggeri. Der tok Lister Nyskaping gründerne gjennom tips og råd rundt hvordan skape sin egen arbeidsplass. I tillegg snakket daglig leder i Central Bybryggeri, Bjørn Ivar Jonassen Johnsen, om deres erfaringer om det å skape noe nytt på et lite sted.

– Hadde det bare vært lønnsomhet som drev oss hadde vi slutta for lenge siden. Det tar tid å bygge seg opp økonomisk, og får vår del smalt koronaen akkurat det året vi håpet å kunne vise til overskudd, sier Johnsen.

Central Bybryggeri er målbedrift hos Lister Nyskaping, og er akkurat nå i en omstillingsfase der de blant annet bygger et nytt, stort bryggeri for å nå dagligvaremarkedet.

– For vår del handler det om å ha et sterkt ønske om å skape noe, være løsningsorientert og ha tro på konseptet vårt. Samtidig som man må være villig til å arbeide hardt og gripe nye muligheter som oppstår underveis, fortalte Johnsen.

 

Fellesskap i fokus: Denne gjengen er i bresjen for å skape et levende gründermiljø i regionen. Fra venstre Merethe Jerstad, forretningsutvikler i Lister Nyskaping, Vebjørn Moi, grafisk designer og husfar på Kooperativet, og Rune Mortensen, grafisk designer. 

 

Gründerpub i hele Lister

Ideen om Gründerpub oppstod gjennom Lister Nyskaping sitt arbeid med gründere der mange fortalte at de ønsket seg et felleskap.

– Tilbakemeldingene på arrangementet har utelukkende vært positive, og det er helt tydelig at det var et behov for en slik møteplass. Vi i Lister Nyskaping jobber hver dag for at gründere i regionen skal lykkes og vi ser at nettopp slike opplegg kan være med på å bidra til det. Så dette skal gjentas, forteller Merethe Jerstad, forretningsutvikler i Lister Nyskaping.

Selv om arrangementet først gikk av stabelen i Flekkefjord er planen at det skal flyttes ut i alle kommunene i Listerregionen.

– Foreløpig har vi lagt opp at det skal skje kommunevis med tanke på koronasituasjonen, men håpet på sikt er å kunne samle gründere fra hele regionen til felles treff, sier Jerstad.

Følg med på listernyskaping.no eller Lister Nyskaping på Facebook for informasjon om neste gründerpub.