Gründerne bak Flått Knocker fikk nok av å se folk bli syke av flåttbitt. Nå har de skapt en kleskolleksjon som skal gjøre turopplevelsen tryggere.

 

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

Skogen står tett over heia fra Kvås og over til Konsmo i Lyngdal kommune. Den varme vårsola har begynt å lokke frem små bjørkeører, og trekkfugler som nettopp har krysset Nordsjøen kvitrer i hver tretopp.

Men det er likevel noe som forstyrrer idyllen, et bittelite kryp på noen millimeter i diameter som også har begynt å våkne til liv etter vinteren.

Gründer bak Flått Knocker, Hallgeir Fiddan, har selv fått merke hvordan flått kan påvirke livet gjennom sykdom i nær omgangskrets. Varig nedsatt førlighet i arm og fingre, total utmattelse og svimmelhet der verken sykehusinnleggelsene og intensive antibiotikakurer har hjulpet.

– Det er utrolig vondt å se noen man er glad i ha det vondt, særlig når det ikke er noen behandling som virker. Man føler seg maktesløs, forteller han.

 

Flest tilfeller i Sør-Vest: I 2019 ble det meldt inn 488 tilfeller av disseminert borreliose i Norge, der flest tilfeller ble meldt inn fra Vest-Agder. Flåtten holder ofte til i terreng med høyt gress eller kratt. (Kilde:flåttsenteret.no).

 

Alvorlig trussel

Det gjorde at han begynte å undersøke mer rundt flått, og det han fant var ikke hyggelig lesning.

– I Norge er flått den mest alvorlige trusselen på tur, og farligere enn vi hittil har trodd. Den regnes faktisk som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa, og ny forskning viser at skogflått også trolig sprer flere sykdommer som ennå er ukjente. Dette blir ikke tatt nok på alvor av myndighetene i dag, sier Fiddan.

Sørlandskysten er også et av områdene i Norge med høyest tetthet av flått.

– Dessverre ser vi jo at flåtten liker seg på samme steder som oss mennesker, noe som gjør at vi ofte treffer på den. I tillegg får vi også et stadig varmere klima, noe flåtten stortrives med, sier gründeren.

 

Fra maktesløshet til gründeride

Fiddan hadde ikke lyst å slutte å gå i heia på grunn av dette, så han og en bekjent begynte å se etter løsninger i form av klær. De oppdaget at det fantes insektavstøtende klær for fiskere, men savnet noe mer allsidig.

Det la grunnlaget ideen om Flått Knocker, og i 2019 så bedriften dagens lys. Målet var å tilby flåttsikre og funksjonelle basisplagg til folk som er glade i å være ute.

De to gründerne søkte om støtte til markedsavklaring fra Innovasjon Norge, der de møtte stor entusiasme.

– Kontaktpersonen i Innovasjon Norge sa at han ville stå først i køen til å kjøpe plaggene. Det er alltid hyggelig når slike aktører har troen på ideen din, sier Fiddan.

Etter hvert tok teamet i Flått Knocker også kontakt med næringsutviklingsselskapet Lister Nyskaping der de ble en målbedrift.  

– Lister Nyskaping har for oss vært en viktig sparringspartner og støttespiller, og har kommet inn med verdifull kompetanse og nettverk. Blant annet har de hjulpet oss med innkjøpsavtaler, søknader og markedsføring, sier Fiddan.

 

Nyåpnet nettbutikk: Gründer Hallgeir Fiddan viser frem klærne på lageret til Flått Knocker som klare for bidra til en mer flåttsikker sommersesong.

 

 

Passer for all bruk utendørs

Hovedkontoret til bedriften ligger i sentrum av Konsmo, tett på skog og hei som mange av innbyggerne liker å benytte seg av.

– Men det er viktig å påpeke at dette ikke er klær bare for de lange og mest ekstreme turene. Våre plagg passer også godt til de som liker å ta seg kortere turer i nærområdet eller bare stelle i hagen, sier Fiddan.

I første omgang er det produsert en kleskolleksjon til sommerhalvåret, men planen er å lage en barnekolleksjon, samt produsere plagg som kan brukes på kaldere dager.

– Flåtten blir stadig mer motstandsdyktig, og tåler kaldere vintre. I tillegg kryper den stadig lengre nord og høyere opp på fjellet. For bare noen år siden fantes ikke flått på mer enn 600 meter over havet, nå har forskere funnet den på over 1000 meter, sier Fiddan.

 

Tryggere alternativ

Impregneringen som klærne behandles med heter permetrin, og er et kjent virkestoff.

Middelet er også brukt på klær til det amerikanske forsvaret når de er på oppdrag i sydligere strøk til bekjempelse fra malariamygg, og testet med god effekt gjennom mange år.

Luktfrie: – Plaggene er lette og puster godt. I tillegg gir de fra seg en lukt som flått og insekter ikke liker, men som er helt luktfritt for dyr og mennesker, forteller gründeren fra Konsmo. 

Studier som University of Rhode Island har foretatt viser også at ved bruk av permetrin-impregnerte plagg er sannsynligheten for flåttbitt i snitt 3,4 ganger lavere enn for dem som bærer ordinær bekledning.

– Permetrin er ufarlig for mennesker.  Virkestoffet varmebehandles slik at det lukkes inn i fiberet. Det er et tryggere og bedre alternativ enn å smøre eller spraye insektsmiddel rett på huden, sier Fiddan.

 

Klart for salg

Nå er klærne klare for salg i nettbutikken, og i faghandel butikker i Lyngdal og på Evje. Kolleksjonen inneholder blant annet bukser, tights, t-skjorter og loong-sleve, og finnes både i dame- og herrestørrelser.

 Egentlig var planen å starte opp i fjor, noe koronaen satte en stopper for.

-Det var veldig kjipt først, men så gjorde vi det til en positiv ting der vi finpusset på klærne og gjorde dem enda litt bedre. Vi sitter igjen med et produkt vi virkelig tror på, og som vi allerede har fått gode tilbakemeldinger på den korte tiden klærne har vært i salg, sier Fiddan.

 

Har du en gründeridé? Les mer om hvordan Lister Nyskaping jobber for at gründere og bedrifter skal lykkes.