Kompetansebedriften Bluecam i Flekkefjord samarbeider med en av Europas største forskningsorganisasjoner, og høster interesse fra hele verden.

 Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping  

Skiltet med Reklamebyrået Ide, Idefabrikken og Bluecam henger på ytterveggen til det hvitmalte trehuset i Hollenderbyen i Flekkefjord. Det ser kanskje ordinært ut fra utsiden, men innenfor de fire veggene skjer det utviklingsarbeid som får tech-verdenen til å spisse ørene.

Vi skrur tiden 20 år tilbake. Gjennom drift av Reklamebyrået Idé hadde eierne Gro og Harald Gundersen laget mye videoinnhold til kunder og opparbeidet seg stor kunnskap om kamerafunksjoner.

De bestemte seg derfor for å utvide bedriften til å også ha en avdeling for utvikling og teknologi.

– Vi ville se nærmere på hvordan kamera kan gjøre en jobb som et redskap og funksjonelt verktøy til ulike formål, forteller utvikler Harald Gundersen.

 

Kunden må med i kalaset

I 2007 så Scopos dagens lys. Det var en undervanns kameraløsning til offshore-bransjen, bestilt av Statoil. Men så smalt oljekrisen, og hele markedet stilnet.

– Men vi satt jo på masse kunnskap og teknologiløsninger, og tenkte at det måtte jo kunne brukes i andre markeder. Det var da vi koblet oss opp mot den marine næringen, sier daglig leder Gro Gundersen.

Gründerne fortsatte med utvikling, og inngikk et samarbeid med den tyske forskningsinstitusjonen Fraunhofer. De er ledende i Europa på applikasjonsorientert forskning, og utvikler teknologi som er sentral for fremtiden.

Kreativitet, stayer-evne og viktige samarbeid gjennom flere år har gjort at Bluecam ble et eget selskap i 2020, og at de i dag tilbyr to unike kameraløsninger som har oppstått etter behov fra markedet og kunder.

– Vårt mantra har hele tiden vært at kunden må være med i kalaset. Vi skreddersyr løsninger etter behov og kjører tester slik at vi er sikre på optimal ytelse av produktet, sier Gro.

 

Utviklet i Flekkefjord. Freya er et foringskamera brukt i oppdrettsnæringen til å undersøke fiskens ve og vel. Kombinasjonen av gode bildekvalitet og høy lysfølsomhet gjør at Freya er blant de beste kamerasystemene på markedet.

 

Et kamera for utfordrende lysforhold

I tillegg til Freya har Bluecam også ROVCAM i stallen. Det er et inspeksjonskamera som monteres på ROV, som er en robotisert, fjernstyrt undervannsfarkost.

Kameraet er utviklet i samarbeid med oppdrettsnæringen som ønsket seg et digitalt verktøy som gir best mulig kontroll av installasjonene under vann.

– Oppdrettere i nord trengte et kamera til å se under vann i mørketiden. Kvaliteten på kameraet kombinert med riktig lysmengde gir softwaren mulighet til å oppdage skade og hull i nettet i merdene, forteller Gro.

 

Kunstig intelligens

Men det som gjør teknologien på ROVCAM så unik er at softwaren gir mulighet til å sette digitale merker i filmen, samt kommentarer som kan festes digitalt på det aktuelle stedet. Herfra kan man zoome fem ganger inn på bildet, noe som gjør det mulig med en grundig undersøkelse av eventuelle skader. Denne datainnsamlingen vil også være en verdifull dokumentasjon for kunden.

– Versjonen vi nå selger er manuell, men vi jobber samtidig med utvikling av AI software, som betyr kunstig intelligens. Den skal automatisk kunne utføre sjekk av filmen slik at prosessen blir forenklet og effektivisert for kunden. Denne vil legges til eksisterende software når den er klar, sier Harald.

Teamet i Bluecam ser for seg at teknologien på sikt kan brukes av alle som har behov for dokumentasjon.

 

Fire ansatte. Gjengen i Bluecam som utvikler teknologi for fremtiden. Fra venstre: Utvikler Harald Gundersen, daglig leder Gro Gundersen, systemutviklerne Thom Åge Klungland og Erling Andreas Gundersen. Styreleder og medeier Arne Marthinsen fra Farsund er også en viktig del av teamet.

 

Målbedrift i Lister Nyskaping

Bluecam er målbedrift i Lister Nyskaping, som er Listerregionens næringsutviklingsselskap. Å være målbedrift betyr at Lister Nyskaping går inn i bedriften og jobber i samarbeid med dem for å oppnå vekst og utvikling.

–  Lister Nyskaping har vært en positiv og konstruktiv støtte for oss, og har blant annet bidratt til at vi gjennom Norsk Katapult har fått tilgang til en ny plastleverandør fra Rogaland, forteller Harald.

Norsk Katapult er en ordning med nasjonale sentre som tilbyr fasiliteter, kompetanse, utstyr og nettverk. Det gir bedrifter en raskere, bedre og mindre risikofylt innovasjonsprosess.

 

Ettertraktet

Flere store aktører har lagt merke til løsningene som Bluecam tilbyr, og banker stadig på døren til den lille bedriften i Flekkefjord.

– Vi har stor tro på nye og spennende samarbeidsavtaler i fremtiden, sier Gro.

Akkurat nå holder teamet på å gjøre siste finish på produktet ROVCAM som er utviklet på bestilling fra en oppdragsgiver.

– Lerøy er vår største kunde og en god samarbeidspartner. Men vi er også i et samarbeid med Nekkar om en testmerd av oppdrettsanlegg på Hidra. Det er en fantastisk spennende mulighet for oss, sier Harald.