Gründeren bak Listagarn, Greta Kittilsen (34), vet bedre enn de fleste hvor tynn tråd livet kan henge i. Det ble grunnlaget for å følge drømmen om et spinneri med søkelys på bærekraft og dyrevelferd.

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

Himmelen over Åmdal på Lista er mørklagt av regnskyer. Vann flyter på jordene på hver side av den smale grusveien opp til låven der Listagarn holder til. Den ser kanskje beskjeden ut fra utsiden, men når man går over dørstokken er det som å komme inn på julenissens verksted på Nordpolen.

Fargerike sekker med ull, kasser med garn og maskiner som durer i alle rom. Det lukter kaffe og våt ull. Greta viser vei inn på et lite kontor, også det fullt av sekker med ull, garn og duppeditter.  Hennes eget lille spinneunivers.

Ideen fikk hun etter å ha sett et TV-program i 2005 om en dame som spant garn av pelsen til angorakaninene sine.

– Det så utrolig spennende ut, og jeg likte tanken på å ha kunnskap om å klippe, stelle og spinne mitt eget garn. Det tente en gnist. Dagen etter bestilte jeg utstyr til å drive med det på hobbybasis, sier Greta.

 

Når livet ikke går etter planen

Drømmen om et eget spinneri lå alltid i bakhodet, men med et travelt småbarnsliv virket det umulig å gjøre noe større ut av det. Så skjedde det som skulle endre alt. I romjula 2016 tok mannen til Greta, og far til hennes fire barn, livet sitt.

– Min beste venn og en fantastisk pappa. Som dessverre ikke orket mer. Han etterlot seg fire flotte barn, gode minner og et ekstremt stort ansvar, sier hun.

Greta bestemte seg der og da. For å gjøre livet til sitt eget. Og ta fatt på drømmen som hadde romstert i henne så lenge.

– Når min største frykt ble virkelighet, gjorde det meg fryktløs på en måte. Jeg la vekk samfunnets forventninger, og begynte å konsentrere meg om det som gjør meg og familien min lykkelig, forteller Greta.

Fra ull til tråd: Listagarn tar seg av hele prosessen, fra ull i sekker fra lokale bønder til ferdige garnnøster.

 

Lynnedslag

Hun gikk i gang med bedriftsetableringen, og bestilte helt nye spinnemaskiner fra Canada.

– Selv om å starte for seg selv både ville kreve mye tid og være kostbart, ville det også gi meg mer tid med barna i og med at låven ligger vegg i vegg med huset vårt. Det var viktig for meg.

Lån og leasing kom på plass, og det samme gjorde tilretteleggingen for maskiner på låven. Så slo lynet ned igjen. Eldstesønnen ble diagnostisert med leukemi.

 

Den viktigste kampen

I oktober 2018, en måned før maskinenes ankomst og med haugevis av uferdig arbeid, flyttet hun og sønnen inn på isolat på Rikshospitalet.

– Alt ble lagt til side. Min sønns kamp for livet med høyrisikobehandling og stamcelletransplantasjon var alt som gjaldt, forteller Greta.

Eldstemann klarte seg gjennom tøffe behandlinger, og i mai 2019 er familien endelig samlet igjen på gården på Lista.

– Alle mennesker får valg i sine utfordringer. Og man kan velge å gripe tak i det positive, selv om det ikke er så mye. Man har alltid muligheten til det, å tenke ut nye løsninger og velge å ha det bra. Det handler om å ta ansvar for sitt eget liv, sier Greta, før hun fortsetter,

– Etter tapet av en høyt elsket person i livet vårt og en krevende kreftbehandling måtte vi som familie finne en ny normal. Det tok tid, men vi fikk det til. Og høsten 2019 ble det plass til at Listagarn kunne starte opp for alvor.

 

Fremtidsrettet: Greta er opptatt av at Listagarn skal være så nært, lokalt og bærekraftig som mulig. 

 

 Bærekraft og dyrevelferd

Spinneriet er det eneste av sitt slag på denne kanten av landet, og man må helt til Telemark for å finne tilsvarende produksjon. Den lille bedriften tar for seg hele prosessen fra å vaske ulla som ofte kommer inn i store sekker, til å spinne det om til garn i valgfri farge.

– Noen sauebønder har ikke visst hva de skal bruke ulla til og har endt opp med å brenne den. Jeg er opptatt av at vi skal bruke den ressursen som ull faktisk er, og som historisk sett også har vært utrolig viktig for Norge, sier Greta.

All ull og fiber som kjøpes inn på Listagarn er fra norske bønder og oppdrettere som Greta selv har undersøkt at praktiserer god dyrevelferd. Det aller meste er lokalt fra regionen.

– Dyrevelferd er vårt aller viktigste kriterium. Alle involverte skal ha det godt i alle ledd. Vår produksjon skal ikke gå på bekostning av noen, verken bønder eller dyr. Det er bærekraft i praksis for meg, sier spinnersken. 

 

Garnbutikk: Den sjarmerende låven inneholder også en butikk med garn i alle farger og mønstre. 

 

 Målbedrift i Lister Nyskaping

Listagarn er målbedrift i Lister Nyskaping. De har blant annet bidratt med nettverk, kompetanse på økonomi og forretningsutvikling.

– Lister Nyskaping har vært en viktig ressurs for at Listagarn skulle lykkes. De er en gjeng med positive folk med mye kunnskap og god energi. Det føles trygt å ha en slik sparringspartner som man kan ringe og diskutere ting med, sier Greta, før hun fortsetter:

– Akkurat nå går Listagarn veldig bra og det er veldig gøy! Vi har god produksjon og mange henvendelser fra kunder om både ferdig garn og mulighet for leiespinning, sier Greta.

Leiespinning går ut på at saueeiere kan levere inn ull og få igjen ferdig garn. Listagarn var også det eneste spinneriet i Norge i 2020 som tok imot angora-pels. Det garnet blir nå solgt i Norge, England og USA.

 

Boklansering

Nå drømmer Greta om å lage et større gårdsutsalg, holde kurs og strikkekafe.

– Det er litt vanskelig å samle folk i koronatiden, men det er uten tvil et mål på sikt. Jeg har lyst til å utvikle hele konseptet Listagarn.

Det er hun allerede i gang med. I november 2020 kom nemlig boka til Greta, kalt «Nøden lærer naken kvinne å spinne».

Den inneholder vakre strikkeoppskrifter på egendesignede gensere og plagg, inspirert av landskapet og historien til Lista. Men hun understreker at hun håper folk ikke følger oppskriften til punkt og prikke, verken i strikking eller i livet.

– Vi må tørre å bli mer gode med oss selv. Utforske hva som gir glede og energi, og navigere livet etter det. Selv om det har vært veldig hardt og vanskelig er jeg glad for at jeg turte å satse. Listagarn har blitt en metafor på livet mitt. På det jeg klarte spinne til noe nytt når alt raknet.