Lista Adrenalinpark investerte millioner i ny trampolinepark og andre aktiviteter som åpnet i januar. Covid-19 viser at det var et helt nødvendig grep, sier innehaver Mirko Rados.

Av Erlend Haddeland (Media Sør)

 

På toppen av VGs liste over 25 steder du bør besøke i Norge, troner Lista fyr.

«Går du de 134 trinnene opp til toppen av fyret har du flott utsikt over havet. Når du kommer ned igjen kan du hilse på alpakkaene som beiter på gresset i strandkanten», skriver avisen.

Men har du først sett Lista Fyr, vil du gjerne oppleve mer. Det er her Lista Adrenalinpark, en ti minutters kjøretur unna fyret, ofte kommer inn i bildet.

– Vi har gått fra å være en sesongbedrift til å være åpen hele året. Det er veldig sårbart å bare ha åpent i turistsesongen. Covid-19 viser at vi har hatt fullstendig rett da vi investerte i et bredere tilbud for å ha åpent hele året, sier innehaver Mirko Rados.

 

Strategien. Reisen fra sesong- til helårsbedrift betyr å åpne hangardørene på Lista Flyplass til alt fra teambuilding, utdrikningslag, avslutninger for lag og foreninger, og bursdagsselskap. På den måten er det ikke bare de klassiske turistene som kommer til Lista Adrenalinpark, forklarer innehaver Mirko Rados.

 

Familie fra Østlandet

Hvordan skal vi trekke folk til Lista? Det spørsmålet stilte Mirko Rados seg før han etter hvert investerte to millioner kroner i blant annet en ny trampolinepark.

– I Kristiansand har du trampolinepark, lekeplasser og sikkert steder der du kan spille ballongfotball. Men da må du dra til tre forskjellige steder, og du må splitte familier. Her på Lista kan alle komme, og alle i familien har noe å gjøre.

Blant de mange som har funnet veien til Lista Adrenalinpark denne sommerdagen, finner vi to familier fra Aurskog i Ørland inne i hangaren med trampolineparken og ballongfotballbanen.

– Lista Fyr er et helt fantastisk sted å være. Når du har familie med barn, er det fint å også oppleve noe med litt mer action og litt mer energi, sier en glisende Cecilie Myhrvold, etter en økt i trampolineparken sammen med blant andre sønnen Elias (12).

 

Lista Adrenalinpark har lenge tilbudt gokartkjøring og paintball, men med årene har lista over
aktiviteter blitt lengre:

● fem escape room
● ballongfotball
● VR-briller
● promillebriller
● jaktsimulator
● laser tag

– Vi har troen, men er forsiktige med investeringer. Vi har mange planer, som for eksempel
en klatrepark, sier Rados.

 

To familier fra Østlandet. – Vi skulle til Lista Fyr, for vi skal bo her i to netter. Når du reiser et sted, tenker du: Hva annet kan jeg gjøre her? Så fant vi Lista Adrenalinpark på nett, sier Simen Solbakken (iført grønn t-skjorte).Her sammen med Elias Myhrvold (foran, fra høyre), Ingeborg Myhrvold, Johanna Solbakken. Bak, fra høyre: Simen Solbakken, Malin Myhrvold, Jan Inge Myhrvold, Cecilie Myhrvold og Silje Solbakken i trampolineparken.

 

Koronastøtte fra stat og kommune

Lister Nyskapings forretningsutvikler Smiljana Divjak har hjulpet Lista Adrenalinpark med å søke korona-støtte fra stat og kommune etter omsetningsfallet fra mars. Søknadene har blitt innvilget.

Omsetningen på Lista Adrenalinpark nådde toppnivå i starten av 2020: først i januar, før de klinket til med ny rekord i februar. Så kom mars, og de ble de tvunget til å stenge, som så mange andre reiselivsbedriften.

Omsetningen falt med 81 prosent, sammenlignet med januar og februar. Søknadene som Lister Nyskaping bistod med, ble innvilget på henholdsvis 40 613, i mars og 99 500,– i april. Den siste søknaden hos Farsund kommune er ennå til behandling.

 

Pakketilbud for hele regionen

Forretningsutvikler Smiljana Divjak mener pakketilbud for hele regionen er veien å gå, der man baker inn opplegg på eksempelvis Sørlandsbadet, Adrenalinparken og Lista Fyr.

– Jeg tror det er vanvittig smart å tilby sånne pakker der flere reiselivsbedrifter går sammen. Man kan være to dager i Lyngdal, to dager på Lista, to dager i Flekkefjord. Det tror jeg man vil se mer av fremover, særlig nå når vi skal feriere mer og mer i eget land, sier Divjak.

 

Hjelp til søknader. Lister Nyskapings forretningsutvikler Smiljana Divjak har hjulpet Lista Adrenalinpark og innehaver Mirko Rados med å søke korona-støtte. De er det som kalles en målbedrift hos Lister Nyskaping.

 

– Man må tenke samarbeid med flere, gjerne med Lyngdal. Skal barnefamilier komme her, må vi tilby ulike supplement, til for eksempel Sørlandsbadet, fortsetter hun.

Rados forteller om strategien bak utviklingen av Lista Adrenalinpark, der de også nå serverer mat og tilbyr overnattinger.

– Det var det som var hensikten: Å «tvinge» familier til å ikke bare overnatte én natt på Sørlandet, men å bruke flere dager her. Det er felles interesse for alle i reiselivsnæringen på Sørlandet. Det gjør vi ved å tilby et bredt spekter for barn, ungdom og familier.

– Det betyr at etableringen av Anne Cath. Vestlys Forundringspark i Lyngdal er godt nytt?

– Ja, det er bare positivt, svarer Rados.

 

 

Virtuell virkelighet. Smiljana Divjak tester VR-brillene i Lista Adrenalinpark.

 

Turister i egen region

Nordmenn i alle landsdeler planlegger å feriere i egen region, viser en undersøkelse fra Visit Norway om nordmenns ferieplaner for 2020.

– Hovedsakelig gjennom året har vi besøkende fra egen region. Jeg har snakket med folk fra Farsund og Vanse som sier: «Det er veldig gøy, for vanligvis er det folk fra Farsund og Vanse som drar til Lyngdal. Nå opplever vi at lyngdølene også kommer hit», sier Mirko Rados, som går en hektisk sommer i møte.

 

Overvåker escape room. Tamara Zukanovic har full oversikt over hva som skjer i escape room, som i dette tilfellet er designet som et mentalsykehus. – Vi slipper dere ut igjen; dere har nemlig ikke betalt regningen ennå, sier Mirko Rados til familien, der særlig de to pappaene ler ekstra høyt.

 

 

Fem escape room. Dette escape roomet er dedikert oppfinner Nikola Tesla. De fire andre rommene er henholdsvis inspirert fra Andre verdenskrig, et mentalsykehus, spionrom og hangover.

 

 

Les også: Slik jobber Lister Nyskaping for bedrifter.