Indre bygder har i årevis valfartet til Knøtten Kro i Lyngdal. Nå blir signatur-løvsteken å finne i Konsmos nye gatekjøkken. Lister Nyskaping har fått gleden av å koble de to sammen.

 Av Erlend Haddeland, Media Sør

– Bestselgere som pitabrød med biffkjøtt og løvstek vil kundene finne i Konsmo, sier Knøtten-sjef Gabriel Løland om samarbeidet med det nye gatekjøkkenet.

Forrige setning alene er nok til å gi dusinvis av konsmosokninger vann i munnen. Snakk med nær hvilken som helst person mellom 18-45 år fra tettstedet, og sjansen er stor for at de har turet til Lyngdal ens ærend for en tur innom Knøtten Kro, for å sette tennene i en rykende varm løvstek med ekstra dressing.

Bygdas nye gatekjøkken, som foreløpig står uten navn i påvente av en navnekonkurranse som herjer på Facebook i skrivende stund – åpner i slutten av juni.

I spissen står bygdas markante kjøpmann: Kjell Valand

 

Kjøpmannens hjerte for Konsmo

Etter 45 år som butikksjef gir Kjell Valand fra seg nøklene til Spar Konsmo neste uke, en veldrevet butikk som har gått så det suser i mange år.

– Han kunne levd livets glade dager som pensjonist, men Kjell brenner for bygda. Han elsker å skape noe, sikre arbeidsplasser og sørge for at Konsmo er et attraktivt sted å bo, sier Karl Erik Lohr.

Lohr er forretningsutvikler i Lister Nyskaping, og har hjulpet kafeen med konseptutvikling, rekruttering av driver, økonomi og markedsføring. I tillegg er det Lohr som har koblet sammen Knøtten Kro og det nye gatekjøkkenet i Konsmo.

– Karl Erik er en «græpa kar». Han er med og pusher på. En positiv mann. Alt går, sier Kjell Valand og ler.

Han er takknemlig for å få innspill utenfra.

– Jeg har jo blitt litt opp i årene og er litt egen. Det må jeg vel kanskje innrømme.

– Hva legger du i «egen»?

– At jeg av og til kan være litt sidrumpa. Sånn var pappa også. Det husker jeg fra da jeg var liten. Jeg ville helst investere og komme videre; han sa: «Vent litt, vent litt», sier Kjell.

Ny latter følger.

 

Butikksjef gir fra seg nøklene. Før vi rekker å stille spørsmål til Kjell Valand selv, ringer telefonen. Det er de nye driverne. – Beklager, jeg måtte bare ta den, unnskylder han seg etter ti minutter i telefonen. Det er merkelige dager for Kjell Valand, som har jobbet i butikk hele sitt liv. Først hos faren Simon Valand, et snaut frisbeegolf-kast unna dagens butikk, før han ble butikksjef i 1975 frem til dette rare året 2020. Mandag 29. juni gir han fra seg nøklene.

 

– Hva er motivasjonen din til å finne på noe i disse lokalene, Kjell?

– Jeg liker å få til ting, jeg gjør jo det. Jeg er for gammel til å stå bak disken og selge løvstek, men jeg liker veldig godt at det skjer ting. Hver eneste arbeidsplass som forsvinner fra Konsmo, er noe dritt, sier han, og lar setningen henge i luften før den dør ut.

Alle som kjenner Kjell – og det er mange – vet at hjertet hans banker hardt for Konsmo.

– Jeg har vokst opp her, og synes det er greit. Greie folk og… Hva skal jeg si? Det er bare positivt, sier han.

 

Konkurrenter som samarbeider

Gabriel Lølands eget Knøtten Kro har blitt som et fenomen å regne i egen by. «Smaken av Lyngdal» har vært renomméet, og rogalendinger og lokalbefolkningen har for lengst lagt sin elsk på stedet. Det samme har omkringliggende byer og bygder. Selv om Knøtten står sterkt, har Løland vært tidlig ute med å samarbeide med andre, virksomheter man fort kan tenke seg er konkurrenter.

– Å samarbeide med «konkurrenter» er bra for begge parter, dette har vi erfart over mange år her i Lyngdal, sier Løland.

Han er takknemlig for at Lohr i Lister Nyskaping har koblet de to gatekjøkkene sammen.

– Eget nettverk er blant det viktigste verktøyet vi tar med oss når vi skal hjelpe bedrifter her i regionen, sier Lohr, som har ansvar for en rekke målbedrifter.

I årevis har Knøtten samarbeidet med lokale bedrifter som Lucky Strike Bowlingsenter på Kvavik, Sørlandsbadet og Alleen kiosk. For noen år tilbake samarbeidet de også med Statoil Lyngdal og YX på Rom, opplyser Løland.

– Jeg syns det er et kjempebra tiltak Kjell har kastet seg ut i. Lokaler sentralt i Konsmo med god kundestrøm i området – jeg tror dette blir suksess, sier han.

 

«Smaken av Lyngdal». Folk fra indre bygder valfarter til Knøtten. Med nytt gatekjøkken i Konsmo er det grunn til å tro at flere kommer til å holde seg i egen dal. – Likheter og forskjeller er vanskelig å svare på før ballen er i gang, men vi kommer til å levere bakervarer fra Knøtten bakeri, så blant annet våre bestselgere som pitabrød med biffkjøtt og løvstek vil kundene finne her, sier Knøtten-sjef Gabriel Løland.

 

Det nye gatekjøkkenet i Konsmo skal seile under Kysten rundt-kjeden som også Knøtten Kro inngår i.

– Når flere aktører leverer gode varer som folket setter pris på, styrker vi markedet og hverandre, avslutter Løland.

 

Lysene på i lokalene. Frode Øyulvstad i Lindesnes Elektro er hoffleverandøren til Kjell Valand på elektiker-tjenester. Han antar at Kjell har sendt jobber hans vei i rundt 15 år. Til høyre ny driver: Camilla Ødegaard Tollefsen.

 

Trigget av tomme lokaler

De ledige lokalene ved siden av Spar Konsmo er innredet med vaskemopper og driller, og en elektriker fra Lindesnes Elektro har parkert firmabilen i sola på baksiden av bygget. Det nærmer seg åpning av Konsmos splitter nye gatekjøkken, og driver Camilla Ødegaard Tollefsen stryker ei grønn vaskefille over disken. Hun har mange ganger tenkt på disse tomme lokalene i samme inngang som Spar Konsmo når hun har handlet.

– Det har ofte slått meg at det er trist at disse lokalene står tomme. Hver gang jeg snakket med folk om det, fikk jeg til svar at «å ja, men her har mange forsøkt tidligere. Det er håpløst. Det er ikke noe som funker der». Da blir man trigget, sier Camilla.

Før jul i fjor la Spar Konsmo ut en stillingsutlysning der de søkte driver til gatekjøkken eller kafè i lokalene. Da tok Camilla sats.

 

Mye mat på CV-en. Camilla Ødegaard Tollefsen begynte å jobbe på gatekjøkken i Mandal da hun var 17 år. Siden har hun vært innom dagligvarebransjen der hun drev butikk, og vært daglig leder på Pizzabakeren i Mandal og Lyngdal.

 

Drømmer om å skape en møteplass

Det nye gatekjøkkenet åpner i månedsskiftet, og skal være noe for enhver gane. Tradisjonell gatekjøkkenmat, som burgere, snadderloff og den allerede høyt lovpriste løvsteken, men også påsmurt og kaker. Dagens suppe eller dagens rett er også på tegnebrettet. Og så skal de også tilby catering. Den nye driveren sender et ønske til sine sambygdinger:

– Kom innom og bruk oss.

Og hva det nye navnet blir? Det er fortsatt ikke for sent å komme med gullkornet som vil legge gullegget, som kan foreslås via Facebook-siden Konsmo cafe og gatekjøkken. «Konsmoparken Cafe og Grill» er allerede foreslått. Det samme er «Kjellsbua».

 

Har du en genial idé og trenger hjelp til å ta det neste steget? Les mer om
hvordan du kan bli målbedrift i Lister Nyskaping.