De unge gründerne hadde aldri sett for seg at de skulle satse på strømmaster, men så fikk de en gnistrende god idé av en tidligere kollega. Og med det så Hyndla dagens lys.

Av Erlend Haddeland, Media Sør. 

 

 

Andreas Eltervåg og Magnus Kjepso Halvorsen har lenge delt drømmen om å starte eget firma, men aldri landet på en konkret idé. En dag for et par år siden får de derimot et tips av en forsker på Sintef, som de jobber med på forskjellige prosjekter:

Det finnes et upløyd marked blant strømmaster. Strømmaster.

– Jeg hadde aldri sett for meg at det var strømmaster vi skulle satse på, sier Andreas.

Skulle de slutte i jobben sin og satse stort?

 

– Vi gjæret litt i noen uker, minnes Magnus.

 

Ingen app eller virtuell møteplass

Idéen fra forskeren ble ferdig gjæret. I dag er Magnus daglig leder i Hyndla, og selskapet har utviklet høyspentmaster i aluminium for 22kV-132kV strømnett.

Andreas er teknologidirektør i selskapet, mens Per Magnus Blichfeldt Muren er prosjektdirektør. Trioen har også med seg Klaus Kronborg som partner.

Idéen til forskeren var så god at de ikke kunne dy seg å satse.

– Mange går for å starte en bedrift før de har et ordentlig produkt. Det er en utfordring mange gründere støter på. Vi så at en ny type strømmast var en kjempemulighet, leste oss opp på markedspotensiale og så hvordan denne løsningen kunne passe inn i markedet. Den konkurrerte veldig godt med eksisterende løsninger, sier Per Magnus og legger til:

– Dette var ikke en app eller en virtuell møteplass som veldig mange prøver seg på. Det var noe så fysisk som en klump med aluminium som er formet som en mast. Den er lett å forholde seg til som et produkt, sier han.

Etter korona sitter de spredt for alle vinder, men de er vant til å jobbe med digitale kontorer. Eneste ulempen er at de hadde planlagt et stort kundeseminar, for å vise frem høyspentmasten sin, som ble korona-avlyst. De hadde invitert majoriteten av de største nettselskapene i Norge.

– Vi lar ingenting dra oss ned, forsikrer Magnus.

 

Teamtur i Hardanger. ​Hyndla består av fire karer, hvorav tre av dem jobber fast. Fra venstre: Klaus Kronborg (partner), Per Magnus Blichfeldt Muren (prosjektdirektør), Andreas Eltervåg (teknologidirektør) og Magnus Kjepso Halvorsen (daglig leder).

 

 

Den geniale høyspentmasten

Høyspentmasten i aluminum er den klart letteste på markedet, sier Hyndla-karene. Der eiendomsmeglerne sier «mye hus for pengene», sier de «mest mast for 1000 kilo», som er vektgrensen når helikopter skal fly dem ut i terrenget.

På sin egen nettside har de ramset opp ​tre grunner til at høyspentmasten deres er genial​:

1. Det er den klart letteste høyspentmasten for 132 kV-linjer.
2. Masten er 100 prosent resirkulerbar og produsert med 100 prosent fornybar energi, og er helt ufarlig å jobbe med.
3. Den er laget med en avansert beregningsmodell som gjør prosjekteringen enkel.

 

 

Glede. ​– Det største øyeblikket så langt var da vi reiste masten på et jorde utenfor Sandnes, forteller Per Magnus Muren om testingen de utførte i februar.

 

 

Med seg på laget har Hyndla selskapet IMPETUS Afea, som hjelper dem med å beregne mastene.

For daglig leder Magnus var det viktig at firmaet de skulle starte, ikke ble «for internt».

– Andreas og jeg kom fra Øglænd system. Per Magnus kommer inn med en helt annen erfaring. Vi er nok mer drømmende, Per Magnus har gjennomføringsevne og evner å ha fornuft rundt prosjekter og økonomi, sier han.

 

Budsjettløsning på testingen. ​– Vil du leie inn helikopter med spesialtrent pilot, får du det rimeligst til 15-20 000 kroner timen. Vi valgte å erstatte det med vinsjer fra Biltema til 300,–, forteller Magnus om da de i februar i år fikk reist opp masten. Etter noen dager med forsøk og pølsegrilling i skogen, fikk de den opp. – Da var vi ganske så slitne, men en veldig nyttig erfaring, sier han.

 

Mens Andreas og Magnus har teknisk bakgrunn, kommer Per Magnus inn med nye perspektiver.

– Jeg har drevet med politikk og kommunikasjonsarbeid inn mot forsvarsindustrien. Så vi har naturlig arbeidsfordeling: Magnus er ekspert på beregninger, Andreas ekstremt god på 3D-design, og jeg kjenner til offentlig anskaffelse, søknad om finansiering og mer det som går på det administrative og finansielle, forteller han.

 

 

Hjelp til å få et referanseprosjekt

Hyndla, med selskapsadresse i Flekkefjord, er ​målbedrift i Lister Nyskaping​. Det betyr at Lister Nyskaping stiller kompetanse og nettverk til rådighet.

– Det som vi jobber med nå, er å skaffe dem et referanseprosjekt, forteller Smiljana Divjak, forretningsutvikler i Lister Nyskaping.

Hyndlas høyspentmaster henvender seg mot nettselskap.

– Tilbakemeldingene fra markedet har vært veldig, veldig god, helt fra starten av. Det må nevnes at nettselskapene er konservative – det skal de være – for de forvalter kritisk infrastruktur, sier daglig leder Magnus.

 

Nye løsninger kommer med ekstra risiko.

– Det vi har manglet for å virkelig bryte gjennom, er et første referanseprosjekt som beviser at det vi bygger ikke bare faller sammen første dagen. Det er der vi hele tiden prøver å komme i kontakt med nye kunder for å finne egnet førsteprosjekt, sier han.

– Det er her Lister Nyskaping virkelig kan komme med en hjelpende hånd, med kontaktene sine. De kjenner til når og hvor det skal bygges små kraftverk. De har kontakter ut mot mange personer og oversikt over mye av det som skjer i regionen, sier Per Magnus.

Prosjekter som involverer høyspentmaster er som regel gigantiske, og dermed må de henvende seg til mindre prosjekt først, slik som nevnte kraftverk.

 

Vendte det døve øret til farens råd til gründere

Faren til Per Magnus har vært gründer innenfor drone-segmentet. Han har tidligere uttalt seg i en bok om det å være gründer:

– Hovedtipset hans var: Man må ikke bli gründer når man blir 28, man kan vente til man blir 38, sier Per Magnus og gliser over Google Hangouts-intervjuet vi gjør med karene.

Han startet i Hyndla i fjor, da han var 27 år.

– Det viktigste er at du må ha en idé som er bærekraftig og sjekket opp imot et marked, at den kan gjennomføres, og at de åpenbare fallgruvene er avsjekket før man bare starter en bedrift, lyder rådet hans.

Nå, når et referanseprosjekt forhåpentligvis snart er innen rekkevidde, er Hyndla klare for å ta høyspentmasten til neste nivå.

– Vi har kanskje ikke nettverket til en 50-åring, men hele veien har vi søkt gode råd og spurt folk vi visste hadde klart å bygge noe selv, helt fra starten av, sier Magnus.

 

Har du startet en genial idé og trenger hjelp til å ta det neste steget? ​​​Les mer om ​hvordan du kan blimålbedrift i Lister Nyskaping​.