Alle gode idéer trenger penger for å få fart. Bjørn Henriksen brukte Listerfondet og SkatteFUNN som gasspedal for å utvikle produktet sitt.

av Erlend Haddeland, Media Sør

 

Som daglig leder og eier av Lister VVS har Bjørn Henriksen mange hatter: rørlegger, blikkenslager, ingeniør, altmuligmann.

I denne sammenheng er han også gründer.

Henriksen har nemlig utviklet et avansert ​Faraday-bur ​ som beskytter mot stråling. Enkelt forklart er et Faraday-bur et rom med vegger av metallplater som brukes til å skjerme mot strålingsutbrudd fra sola. Et rom innredes av mange slike kassetter, som du ser Bjørn Henriksen bære på i bildet over.

Faraday-buret går for å være en smartere løsning for å sikre data- og telekomutstyr fra skadelige strålinger, såkalte EMP-strålinger: Elektromagnetisk puls.

 

Et rom av kassetter.​ Slik ser et beskyttelsesrom ut, laget av Faraday-bur, såkalte kassetter. Prosjektet ble fullført av Lister VVS i januar i år. (Foto: Lister VVS). 

 

Selv om det kan høres ut som et smalt felt, har Samferdselsdepartementet – altså norske myndigheter – utarbeidet retningslinjer for beskyttelse av elektroniske installasjoner i totalforsvaret mot elektromagnetisk puls (EMP)​.

Mer om det siden. For først, som de sier på film: «Show me the money».

Som ​målbedrift i Lister Nyskaping​ har Lister VVS fått hjelp til å utvikle produktet sitt.

– Lister Nyskaping har vært veldig bra for meg, sier Henriksen, som i hovedsak har fått hjelp til å søke midler gjennom to kanaler: SkatteFUNN og Listerfondet.

 

Gründer, eier og daglig leder. ​Bjørn Henriksen startet som rørlegger hos sin far, rørlegger Harald Henriksen, som grunnla sin rørleggerforretning i Lyngdal i 1959. Nå driver Bjørn Lister VVS med to ansatte i tillegg til ham selv, i Agnefestveien i Lyngdal.

 

 

SkatteFunn

 

For å få et ​SkatteFUNN-prosjekt​ må du skrive en søknad til Forskningsrådet.

Gjennom SkatteFUNN kan bedrifter få 19 prosent av prosjektkostnadene som skattefradrag gjennom skatteoppgjøret.

– Jeg skrev alle investeringene mine av på skatten. Det er en fantastisk ordning, sier Henriksen.

Hvis bedriften går med underskudd og ikke betaler skatt, får en beløpet utbetalt.

Lister Nyskapings forretningskonsulent hjalp Henriksen med å fylle ut søknaden og få innvilget SkatteFUNN.

Bjørn Henriksen har tidligere stilt opp på et ​miniseminar om SkatteFUNN arrangert av Lister Nyskaping, for å fortelle om sine erfaringer.

Kort fortalt kan SkatteFUNN bidra med finansiering når:

● du skal utvikle en ny eller bedre vare, tjeneste eller produksjonsprosess

● du har et målrettet og avgrenset prosjekt for å oppnå dette

● bedriften din har nytte av resultatet

 

 

Blikkenslager​. Lister VVS har egne blikkenslagere på huset som blant annet monterer plater på tak og fasader til bygninger, det vi kaller for taktekking. 

 

 

Listerfondet

 

Listerfondet er et lavterskeltilbud for næringsutvikling regionen​, skriver Listersamarbeidet.no, der tilskudd til nyskaping blir prioritert.

Her fikk Henriksen hjelp fra Lister Nyskaping med å søke støtte. Han fikk innvilget beløpet han søkte om: ​100 000,– til å videreutvikle produktet sitt​, skrev Lyngdals Avis i februar 2017.

Henriksen har utarbeidet dette Faraday-buret, som går for å være en smartere løsning for å sikre data- og telekomutstyr fra skadelige strålinger. Selve materialet er ikke nytt, men måten disse tynne stålplatene er utformet og sammenføyd på, er det geniale her.

Et faraday-bur gir beskyttelse mot EMP – elektromagnetisk puls.

 

Se for deg at du sitter i et fly under et lynnedslag. Da vil ikke lynet trenge inn med sine massive, elektriske krefter i flyet. På samme måte bygger Henriksen Faraday-bur rundt landbaserte elektriske anlegg for å forebygge store strømstanser, og beskytte kommunikasjonsteknologien.

Det skrives ikke mye om dette feltet fordi det meste er hysj-hysj-stemplet, forteller Henriksen.

Fosna-Folket skrev i fjor om at ​Statnett har testet ut om en transformatorstasjon i Åfjord kommune er tilstrekkelig rustet til å stå imot elektromagnetisk krigføring som kan slå ut strømnett og annen elektronikk​.

Som Henriksen selv sier:

– Faraday-buret kan beskytte, men det kan ikke ta bort skadevirkningen fra strålingen helt, så noe skade vil forekomme ved elektromagnetisk puls.

 

 

Eget firma.​ Lister VVS så dagens lys i 2003. De driver med ventilasjon og blikkenslageri til vanlig. Beskyttelsesrom mot EMP-strålinger har i nyere tid blitt et viktig bein å stå på for bedriften.

 

 

Beskytter mot solstorm

 

Store områder kan mørklegges dersom en kraftig solstorm treffer jorden​, skriver Forskning.no.

En stor solstorm – spekket med EMP – vil i dag kunne slå ut banker, datalagringsparker, telenettet, alle elektriske anlegg – alt vi er avhengige av.

Dette er det selvsagt bedrifter og myndigheter som vil sikre seg mot, og som er grunnen til at norske myndigheter har utarbeidet retningslinjer mot EMP. Vi spør Henriksen om hvilke kunder han har – mest for å sjekke hvordan han reagerer.

– Jeg har ikke lov å si noe særlig om det. Det har jeg skrevet under på, sier Bjørn Henriksen.

Rent hypotetisk spør vi om giganter som Facebook og Google, med sine enorme datasentre, kunne vært aktuelle kunder, noe han nikker samtykkende til.

– Og så har du jo et lignende prosjekt ute på Lista, sier Bjørn om ​det planlagte prosjektet på Norges sydspiss​.

Lister VVS setter opp beskyttelsesrom den dag i dag med Faraday-buret Henriksen har utviklet.

 

 

Bjørns råd til gründere

 

– Hva vil du si til gründere som har en god idé og lurer på om de skal ta neste steg?

– Hvis det er en god idé, må de sjekke om dette er noe som har livets rett. Det kan godt være du synes idéen er veldig kjekk selv, men man må tenke om dette er noe mange andre også har lyst på, svarer han.

Det som på mange måter dannet grunnlaget for idéen, var en kunde av Henriksen.

– Vi hadde en kontrakt på to millioner, der kunden plutselig endret mening og ville bygge beskyttelsesrommet på en ny måte. Jeg var bare nødt til å finne ut av dette, sier Bjørn og ler rått.

Og nå har idéen blitt en sentral del av levebrødet til Lister VVS.

 

 

 

Har du startet en genial idé og trenger hjelp til å ta det neste  steget? ​​​Les mer om hvordan du kan bli ​målbedrift i Lister  Nyskaping.