Kriser kan gi grobunn til innovasjon. Det er Intoto et vaskeekte eksempel på.

                                                                                                                                                                                                  Tekst og foto: Erlend Haddeland, Media Sør. 

 

De samler inn data fra vassdrag som kan brukes til mange formål, og kan spare kommuner, kraftselskap og andre aktører for store penger. Startupen fra Kvinesdal som så dagens lys i 2018, har vakt oppmerksomhet i investormiljøer, men idéen bak Intoto ble født tre år tidligere. Bli med tilbake til en dramatisk hendelse i Kvinesdal og regionen den første helga i desember 2015:

Før Morten Hauan reiser på julebord denne lørdagskvelden 5. desember, har han lagt ned en stein ved «åna» – elva – der han bor, i Austerdalen i Kvinesdal. Aldri tidligere har han sett elva så høy før; dette må han minnes.

Da han vender nesen hjem igjen, har vannet steget ytterligere to meter. Han aner ikke hvor lang natta kommer til å bli, men én ting vet han klart og greit: Nå er det alvor.

Hauan hopper i regntøyet og tråkker opp i to grønne gummistøvler før han løper ned til et sentrum som har begynt å fylles opp av vann. Nå begynner jobben med å vekke folk som har kommet i unåde hos «Synne» med bøttevis av vann på soverommet, og å redde det som reddes kan av møbler og TV-er og andre verdigjenstander. Hauan er ikke i seng igjen før 6-7-tiden om morgenen.

 

 

Søndagen. ​Fedabroa i Kvinesdal kommune ble ødelagt etter Synne. Bildet er tatt av Morten  Hauan den 6. desember 14:31. ​I evalueringsrapporten fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder  etter Synne​ skriver de følgende: «Erfaringen viser at god publikumsinformasjon før et ekstremvær  kan redusere konsekvensene av uværet. Dette fordi publikum får et høyere mentalt  beredskapsnivå før uværet inntreffer. Imidlertid er det viktig hvordan slike varsler formidles til  publikum». (Dronefoto: Morten Hauan)

 

 

Samtidig, i USA

På den andre siden av Atlanterhavet sitter Scott Basgaard og følger flommen så tett han bare kan. Han bor i Kvinesdal med kona Renate og deres to barn, men for tiden er de på ferie i hjembyen Brick Township i New Jersey i USA.

«Er huset mitt under vann? Hva med naboene og venner sine hus?», er spørsmål som flyr gjennom hodet på Basgaard. Han sjekker frenetisk Facebook og Snapchat for å holde seg så oppdatert som han bare kan, men det tar lang tid før han svar på det han ​egentlig ​ lurer på: «Har familien min og jeg et beboelig hus å komme hjem til?»

 

 

Hva hvis noen kunne varslet tidligere?

I daværende Vest-Agder er det Kvinesdal, Flekkefjord og Sirdal som rammes hardest av Synne. På Meteorologisk institutts målestasjon på Risnes i Kvinesdal blir det målt ​204,8 mm nedbør 4-6. desember.​ Det er ny rekord for desember.

– Elva gikk forbi kiosken der, sier, Morten Hauan og peker ut vinduet fra Coverks, et kontorfellesskap for kreative sjeler på Liknes i Kvinesdal sentrum, like i nærheten av bygdas høyt aktede Nico, dagligvarebutikken med eget pølsemakeri.

Hauan sitter og knuger på en kaffekopp, og har selskap av sambygdingene Scott Basgaard og Frode Aagedal.

 

 

Sender data fra sensorer opp i skya. ​Sammen har trioen startet Intoto, ​totalinnsikt ​ på latin, en startup med mål om å skape ​intelligente vassdrag​, som de skriver på egen ​LinkedIn-profil​.

 

Så, hva i all verden er et intelligent vassdrag, og hva har det med Synne-floden å gjøre? Jo, det som ergret Scott da han satt i USA under Synne, var at han ikke​ ante ​ hvordan han skulle skaffe seg informasjon om hvor ille det var. Morten, som plutselig ble hjelpemannskapenes forlengede armer og føtter under flommen, hadde lignende problemet.

– Vi stod her i sentrum og spurte brannvesenet: Skal vi evakuere ​den ​ eller ​den ​ ? Da fikk vi til svar at vannet kan stige en meter til, eller det kan avta. Ingen visste noen ting, sier Morten Hauan.

Synne-floden kom så brått på at ingen rakk å forberede seg. Det problemet ønsker Intoto å løse. Men de ønsker å gjøre mer enn bare det.

 

 

Vanvittige muligheter for kraftselskaper, kommuner og næringsliv

 

Å overvåke vannstanden i elver og vassdrag, slik Intoto gjør med sine sensorer, har flere fordeler.

Morten Hauan, som er utdannet helikoptermekaniker, er han som har kommando når det skal plasseres ut sensorer ved vassdrag. Scott Basgaard sørger for at sensorer og skytjenester snakker sammen. Dataene fra sensorene gjøres tilgjengelig for alle som ønsker i et åpent nettverk, og gir svar på flere vesentlige spørsmål.

Med sensorer som til enhver tid kan gi deg status på elva, kan:

 • kraftselskapene optimalisere reservatene sine
 • kommunene bruke mindre kalk og spare penger
 • befolkningen varsles i forkant av flom, og tiltak kan iverksettes raskere
 • lakseoppdrettsnæringen få verdifull innsikt i vannkvalitet

 

 

Tilgjengelig. ​«Meaningful data for everyone» er mantraet til Intoto. Her ser de på et 3D-kart over Kvinesdal der dataene til enhver tid forteller hvor høy vannstanden er. Ved en ny flom vil man enkelt få oversikt over hvilke områder som er kritiske og ikke.

 

Det er ikke uten grunn at Intoto har fått med seg samarbeidspartnere som kraftselskapet Sira-Kvina og teleselskapet Telia.

– Konseptet og personene hos Intoto er utrolig fremoverlent. De jobber målrettet for å bidra til økt samfunnssikkerhet og har svært god kontroll på hva de driver med. Det har vært en spennende reise så langt, og vi gleder oss til å følge dem i vårt videre samarbeid, skriver Jørn Hauge i Division X i Telia, i en e-post.

Intoto-teamet ser kundepotensial overalt, både hos næringslivet, fylker, kommuner, stat, forskere, skole og institusjoner.

Tidligere har de montert sensorer på sentrumsnære broer i Kvinesdal for å lese av vannstander. Denne dataen har de tilbudt til Sira-Kvina, i form av rådata og intuitivt kontrollpanel, skriver Avisen Agder. Nå planlegger de å ta alt både ett og to skritt videre.

 

 

Verdens mest intelligente vassdrag

Intoto skal nemlig bygge verdens mest intelligente vassdrag i Kvina-vassdraget i Kvinesdal, «som et utstillingsvindu for verden», for å låne Frode Aagedals egne ord.

Det skal stå klart i løpet av 2021, hvis alt går som karene planlegger.

– Det er dette vi har løpt rundt og spurt etter penger for å utføre, sier Aagedal og ler.

Karene i Intoto har vært på frierferd hos investorer, og vært gjennom et investorprogram. For her må det penger til om ambisjonene skal omsettes til virkelighet.

– Vi er ikke redde for å tenke stort, sier Frode Aagedal.

 

 

Gir janteloven et realt spark bak

For trioen i Intoto – som forresten uttalelse ​intutu ​ – er livet for kort til å følge Janteloven. I egne presentasjoner av selskapet beskriver de ambisjonen om at Intoto skal være for vassdrag det StormGEO er for været, Facebook er for folk, Google er for trafikk og Tesla er for biler.

– Felles for oss alle tre er at Janteloven ikke eksisterer, sier Aagedal og latteren runger i presentasjonavdelingen til Coverks.

– Alle vi tre er jevnt gode på mye, men så har vi også våre styrker som vi er ​veldig ​ gode på, sier Hauan.

– Vi har prøvd å være bevisste på å ikke la oss styre av Janteloven, legger han til.

– Janteloven eksisterer ikke i business-verden. Kommer du der og har antydning til å være usikker, så er du ferdig, mener Frode Aagedal.

Det er en grunn til at​ Intotos hjemmeside​ først og fremst er engelskspråklig. Markedet for Intoto er grenseløst.

– Det at et konsern som Sira-Kvina tør å investere i en startup, den valideringen er gull verdt, sier Frode.

– Vi er gode sparringspartner, og ingen er redd for å slenge ut en idé i rommet. Kanskje det viser seg å være en håpløs idé, men ingen er redd for å si den høyt, sier Scott.

 

 

Med Lister Nyskaping på laget

Som målbedrift i Lister Nyskaping har Intoto fått solid drahjelp siden de så dagens lys i 2018. Gjennom Lister Nyskaping har de fått:

 • tilgang på nettverk
 • flere strategimøter med rådgivere
 • blitt koblet sammen med Innoventus Sør som bidrar til kommersialisering av gode idéer
 • fått gode priser på bistand Deloitte på selskapsstruktur og andre spørsmål
 • hjelp til søknad fra Listerfondet på 100 000,– som ble innvilget
 • hjelp til søknader fra Skattefunn

  – Det har vært gull verdt, skryter Frode Aagedal.

 

7 råd fra seriegründerne i Intoto

Vi ba de tre gründerne komme med sine tips til andre som skal eller nettopp har startet opp firma, og her kommer de:

1. Tenk stort nok, tidlig nok. Det er det ikke så mange som tør.

2. Jobb ut ifra en stor visjon.

3. Gå ut og snakk med folk. Nettverk er alt når du skal bygge et selskap.

4. Dropp Janteloven.

5. Fortell alle du kjenner om idéen din, og spør dem hva de tenker. Da får du mange nye idéer og perspektiv.

6. Husk: Hvis du ikke gjør feil, har du ikke fremgang.

7. Skill deg ut. På investormøtene, der alle kjemper om å skille seg ut, er Intoto-trioen de eneste i forsamlingen med lue og caps. Det husker folk. – Renspikka strategi, sier Frode Aagedal.

Scott Basgaard​. Etter college, tilbake i 2008, var Scott på utkikk etter en jobb. Han gikk på det første intervjuet han kunne finne i avisa, og vedkommende viste seg å være en nøkkel-bidragsyter i WordPress. Scott var med på reisen fra at ingen visste hva WordPress var og frem til nylig, når 36 prosent av alle nettsider er bygget med WordPress. Det er verdt en historie i seg selv, men den får vi heller komme tilbake til ved en annen anledning. – Scott er ekstremt flink på programmering, og har en ekstrem arbeidskapasitet – spesielt på nettene. Vi har vært på noen turer i blant og når det da oppstår problemer, så legger han seg ikke før han har løst dem. Både Scott og Frode har en helt egen evne til å tenke annerledes og nytt, sier Morten Hauan.

 

 

Frode Aagedal​. Basgaard kaller ham bare «den mest strukturerte fyren jeg noensinne har møtt»: – Morten og jeg hadde mange sprø idéer, men de ble aldri satt ut i live. Her på Coverks oppdaget jeg raskt at Frode er den mest strukturerte fyren jeg noensinne har møtt, og en med gjennomføringskraft, særlig på de tingene jeg synes er kjempekjedelig, men akk så viktige. Det var også sånn Coverks oppstod. Vi hadde en god idé, men det var Frode som ordnet med finansiering, utvikling av konseptet og dro i de riktige trådene.

 

 

Morten Hauan. ​Hvis Intoto har en Reodor Felgen, så er det denne karen.​ – ​Morten er den fyren som har mest multikompetanse i hele verden, med bakgrunn som helikopterpilotmekaniker og programmering. Det er gull. Han har en arbeidskapasitet ut av en annen verden. Han er den typen som du bare kan gi et instrument, og så spiller han det, sier Frode Aagedal. – Ikke trekkspill, supplerer Morten.

 

 

Tenker stort. ​«First we take Manhattan, then we take Berlin», sang Leonard Cohen. Intoto-trioen er klare på at de ønsker å ta konseptet med seg utenfor landegrensene. Her ved elva som renner gjennom Kvinesdal sentrum, som de har utstyrt med sensorer.

 

Det er grunn til å tro at det blir bølger fra Intoto fremover, og trioen lover å ikke gå stille i dørene.

 

Har du startet en bedrift og trenger hjelp til å ta det neste steget? ​​​Les mer om hvordan du kan bli målbedrift i Lister Nyskaping.