Hvordan blir du en god og trygg leder? Kurset vårt i praktisk ledelse gir deltakerne et solid påfyll av kompetanse å ta med seg videre i sine lederstillinger.

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

 

– Det er viktig å utdanne ledere fordi det har store konsekvenser for bedriften. Man skal ikke undervurdere hvor mye gode relasjoner spiller inn i et arbeidsmiljø, sier Merete Liland, assisterende serviceleder på Sirdal Skisenter.

Sammen med kollega Wendy Dagliesh hadde hun tatt turen til Strandgården i Flekkefjord da vi arrangerte kurset «Praktisk ledelse – bli trygg som leder» i november 2019. Hun forteller at rollen som leder er ny for dem begge, og at det er utfordrende å plutselig skulle lede en gruppe mennesker hun kjenner godt fra før.

– De ansatte er også vennene våre, og jeg ønsker å få en mer kunnskap innen dette feltet slik at jeg kan være tryggere i min rolle som leder. Dette kurset er midt i blinken for oss, sier Liland.

 

 

Kompetanse på agendaen

Latter fyller kurslokalet i Strandgården. Stolene er satt på rekke i en øvelse der deltakerne øver på kommunikasjon. Kurslederne Nora Thormosæther og Ann-Iren Drivdal går mellom stolene for å hjelpe lagene i gang. Thormosæther er utdannet coach og Drivdal er psykolog. Sammen driver de Bedrift & personalpsykologi AS. 

Kurset ble satt opp av Lister Nyskaping etter forespørsel fra Andersens Mekaniske Verksted i Flekkefjord, som deltok med 12 mellomledere.

– Det er et veldig godt tegn at bedrifter selv tar initiativ til å sette kompetanse på agendaen. De ser viktigheten av å bygge og vedlikeholde kunnskapen til lederne sine, som igjen gjør at de varer lenger, sier Drivdal.

 

Samspill

Bedrift & personalpsykologi tilbyr en rekke tjenester som hjelper bedrifter og organisasjoner med å «smøre» det menneskelige maskineriet.

Deltakerne på kurset fikk blant annet opplæring i:

  • effektivitet- og oppmerksomhetstrening
  • hvordan kommunisere i vanskelige samtaler
  • annerkjennelse av ulikheter hos ansatte
  • hvordan holde seg motivert og inspirere andre
  • viktigheten av å kjenne seg selv for å lede andre. Det var stort fokus på gruppearbeid og gode diskusjoner.

– Dette er kompetanse som er viktig for alle ledere å ha i sekken. Å lede i samspill med ansatte der vi drar hverandre med og motiverer hverandre, opplever jeg som svært verdifullt.  Det burde være kjernen i en velfungerende bedrift, sier Liland.

 

Kursholdere Nora Thormosæther (til venstre) og Ann-Iren Drivdal.

Gruppearbeid. Ingvar Pedersen fra AMV, Lukas Kubiak fra Hamran snekkerverksted, Stig Lohne fra AMV, og Thomas Reistad fra AMV fikk god veiledning av kursholder Nora Thormosæther.

 

 

Mellom barken og veden

– God ledelse øker sannsynligheten for å få folk til å prestere godt, og gjør at man kan styre driften og veksten i den retningen man selv ønsker, sier Thormosæther.

Hun legger ikke skjul på at mellomledere ofte kan ha det tøffeste posisjonene i en bedrift.

– De er midt mellom barken og veden. Samtidig som de skal være der for sine ansatte, skal de også svare til sine ledere, sier coachen.

Begge kursholderne opplevde at deltakerne la ned stor innsats.

– Det er en herlig gjeng med mye kunnskap og erfaring. En veldig spennende gruppe å jobbe med, sier Drivdal.

 

Nye samarbeid

Også deltakerne var fornøyde med kurset.

– Vi fikk mange aha-opplevelser, og hadde stort utbytte av kurset. Nå må vi bare sette den inspirasjonen vi fikk ut i hverdagen. Kurset hjalp mine kolleger og meg til å forstå hvordan vi kan bli bedre ledere, sier Tobias Mäthlau fra Hamran snekkerverksted AS.

En viktig del av Lister Nyskaping sitt arbeid er å tilrettelegge for kurs og kompetanseheving for gründere og bedrifter i regionen. Kursene kan skreddersys etter bedriftenes behov.

– Å delta på våre kurs skal gi ny kunnskap og innsikt. Men vel så viktig er dette med å tilrettelegge for møteplasser og bidra til at nye nettverk etableres. Vi opplever stadig at nye ideer, prosjekter og forretningsforbindelser oppstår, sier Renathe Oma, kursansvarlig i Lister Nyskaping.

Renathe Oma, kursansvarlig i Lister Nyskaping, ønsket velkommen til kurs.

 

Thormosæther og Drivdals beste ledertips:

  • God planlegging – hvor vil du?
  • God gjennomføring – følg hele prosessen
  • Oppfølging av ansatte og prosjekter – Vær tilstede
  • Ta vare på deg selv

 

 

 

Er det et felt du eller din bedrift trenger kompetanse på?
Vi setter opp relevante kurs for bedrifter og gründere i Listerregionen.

Ta kontakt med kursansvarlig Renathe Oma.

Vil du ha informasjon om nye kurs rett i din innboks? Meld deg på vårt nyhetsbrev.