Øyvind Berven ble hyllet av hesteeiere over hele landet, men slet med å få bedriften til å gå rundt. Førstehjelp i økonomistyring ble avgjørende.

                                                                                                                             Tekst og foto: Erlend Haddeland, Media Sør

 

Han fører en behansket høyrehånd inn i et bedøvet hestegap. Iført blå skjorte påtrykket «VetBERVEN, Hestens tannklinikk» navigerer han et kamera oppover en lyserosa tunge lang som et slips, på en kaldblods travhest. Eieren følger spent med, og jakten på hestens tannproblemer kan begynne.

Utenfor blåser det blågrønne kystlandskapet på Lista sine karakteristiske kast, mens inne i stallen er alles øyne er rettet mot båsen til pasienten, travhesten Gompens Hønk fra Hortemo. Han knakk ei tann ganske langt inni munnen for et par år siden. Dermed sluttet han nærmest å spise, og tanna måtte til slutt opereres ut.

 

Tannklinikk for kjemper

– Han har blitt veldig mye bedre, men trenger tett oppfølging, forteller eier Elin Gumpen.

På metallbordet like ved siden av står instrumenter vi kjenner fra et vanlig tannlegebesøk hos oss mennesker: tannlegebor, skarpe kanter og ei fryktinngytende metallsaks du ikke vil slippe hvem som helst løs med. Hadde arkeologer funnet det 1000 år senere, ville de kanskje trodd det tilhørte en tannklinikk for kjemper.

Øyvind Berven fører venstrehånden inn i gapet på hesten, mens høyrehånden fortsatt navigerer et kamera på en stang, inn mot tanngarden.

 

Dyrlege. ​Øyvind Berven er utdannet veterinær, hesteodontolog og veterinærkiropraktor. – Hvis jeg skulle bli ordentlig god, måtte jeg spesialisere meg, sier han, som siden 2012 utelukkende har tatt imot hester. Her står kaldblodshesten Gompens Hønk i tannlegebåsen.

 

På skjermen ved siden av følger eieren gampens kjeft minutt-for-minutt.

– Der ser du et arr, sier Øyvind, opptatt av å forklare hva han foretar seg til enhver tid.

Jobben som hesteodontolog har gitt ham en hærskare av fornøyde kunder, og de kommer fra hele landet. Men å behandle hestetenner med samme omhu som et menneske, har også gitt motstand i bransjen. Mye motstand.

 

Refset rasping av hestetenner

– Vi veterinærer er sta som esler og til dels vanskelige å overbevise. Tannmedisin hest er i dag i et paradigmeskifte. Et helt tankesett innen et medisinsk fagområde skal snus. Det tar tid, og jeg vil kalle det et sunnhetstrekk at man som fagpersonell viser skepsis, sier Øyvind Berven.

Dagens praksis blant veterinærer når det kommer til hestetenner, får Berven til å fnyse, men som han påpeker: Han gjorde det samme selv da han startet som dyrlege i 2005. I dag rasper man tennene til hester med en fil, uten å kikke inn i munnen med lys etter karies og andre ting tannlegen din kikker etter.

– Ville du raspet tennene til et menneske? spør Berven retorisk.

Et møte med ​den første hestetannlegen i Norge, Ellen F. Schmedling​, ​skulle endre både praksisen og karrieren hans for all fremtid.

– Da hun viste hva som er inni munnen til en hest, fikk jeg sjokk. Dette hadde jeg ikke lært på universitetet, sier Berven om møtet med Schmedling i 2006, som var invitert til en samling for eiere av islandshester på Lista.

Gradvis behandlet dyrlege Berven flere og flere hester, før han i 2012 ble en ren hesteklinikk. Berven ble Norges ​2. ​ hestetannlege, i en rekke på 18, i skrivende stund, og nr. 16 på verdensbasis.

Oppdragene ballet på seg.

 

Verdensledende på sitt felt.​ Øyvind Berven eren av grundleggerne av NCED, et internasjonalt nettverk for forskning, utdannelse og utveksling av synspunkt innen hesteodontologi.

 

 

Pengegamper med millioner på spill

Ukentlig kariesbehandler eller rotfyller VetBERVEN 15-20 hester i uka, anslår han.

– Det har vært en enorm lidelse blant hester vi ikke har visst om. Før sa vi at hesten er gal. Nå ser vi at hesten har det vondt. Tannverk er noe av den sterkeste smerten du kan få, både for mennesker og dyr, sier Berven.

Noen av pasientene er store stjerner på travbanen. Tannsmerter kan være drepens for hester som skal løpe raskt. Drepens ble nesten bokstavelig talt tilfelle for en travstjerne som kom inn på «kontoret» til Berven. Hesten hadde egentlig fått dødsdommen. Berven undersøkte og fant et hull i tanna på 5 millimeter, altså et ganske lite hull.

– Jeg tenkte: Ja, ja, jeg fyller det bare, så ser vi.

Siden ble hesten kåret til «årets traver» og har har løpt inn millioner av kroner.

– Tannhelse for hest har vært i et paradigmeskifte. Dette er nytenking om hestetenner, og veldig få veterinærer lærer og praktiserer dette type tankesettet ved universiteter i dag. Det finnes enda skoler hvor veterinærer kun lærer å raspe, ikke å undersøke, sier Annika.

Hennes vei inn i hestebransjen startet i London over en pint.

 

Kjærlighet over første øl

Det er Øyvind og Annika som driver VetBERVEN, med hovedbase på Lista i Vest-Agder, men de har også en klinikk på Bryne.

 

Ektepar med to klinikker.​ Annika og Øyvind Berven driver to klinikker sammen, på Bryne og Lista. De anslår at de bruker 70 prosent av tiden på Lista-klinikken til VetBerven.

 

Annika skulle bare lage hjemmesiden til hesteklinikken, men plutselig ble hun «veldig engasjert», ifølge Øyvind. Den kjærlighetshistorien involverer næringssjefen i Flekkefjord, bror til Øyvind.

Annika forteller:

– Jeg jobba med kontorarbeid hos Hans-Egill Berven, som da var næringssjef i Farsund. En gang var vi tilfeldigvis i London i hvert vårt ærend. Hans-Egill var der sammen med Øyvind, og jeg ringte Hans-Egill for å få hjelp til noe, og han ba meg møte han.

– Jeg ville bare drikke øl med min bror, så jeg ble sur da noen forstyrret, minnes Øyvind.

En høy latter fyller rommet. Uansett endte de tre opp på en pub i London.

– Så sa Hans-Egill: «Du kan bruke henne til å lage hjemmeside».

– Var det kjærlighet ved første blikk?

– Ja, det var det. En flammende kjærlighetshistorie fra dag 1, sier Øyvind og kikker bort på Annika som ler​.

 

 

Bakgrunn fra markedsføring og salg. ​– Jeg er ingen veterinær eller har helsefaglig bakgrunn. Det tok litt tid for å forstå dette her, sier Annika, som startet med å lage ​nettsiden til VetBerven​. De to møttes igjen tilfeldigvis på flyplassen på Gatwick etter London-møtet, der de begge hadde booket samme fly hjem.

 

Annika har mange hatter i VetBerven, både som assistent og markedsfører og alle andre oppgaver som følger med det å drive bedrift.

– Du kan markedsføre så mye du vil, men først og fremst må du ut til kundene å vise resultater. Kundene må se og forstå helsemessige forbedringer i hesten. Man må vinne på travbanen, rytter, kusk eller eier må føle det i hendene. sier Øyvind.

Drøssevis av 5-stjerners kunder

«Her blir man alltid møtt med ytterste service og kompetanse som gjør hver eneste km dit verdt det! Både hest og eier blir så godt ivaretatt!»

Dette er bare én av utallige ​5-stjerners anmeldelser på Facebook-siden til VetBerven​:

● «Dette er en veterinær som virkelig kan faget sitt! Ingen andre får røre munnen til min hest.»
● «Fikk en ​ny ​ hest etter en behandling og råd om bitt. Nå kan han gå avslappet intervaller alene og med andre. Henger ikke på noe tøm, rett og slett en helt ny hest. Det var enkle ting som en vanlig veterinær hadde oversett.»

Men tross popularitet, selv om kundene anbefalte VetBerven til alle de møtte på sin vei, var det ingen dans på roser å drive som veterinær. Øyvind og Annika jobbet stadig mer, men utgiftene lå alltid et hestehode foran inntektene.

Team Berven styrte mot konkurs og utbrenthet, en skjebne ikke fremmed for gründere. Før utgiftene løp i full galopp, tok de en avgjørende telefon.

 

Lister Nyskapings rolle

Hans-Egill Berven, som jobber som næringsjef i Flekkefjord kommune, tipset sin bror om Lister Nyskaping.

– For vi slet økonomisk. Vi investerte mye og satt ikke igjen med noe netto, og hadde mye gjeld. Mange kloke gründere der ute er full av idéer og arbeidslyst, men felles for mange er at vi ikke har økonomisk styring. Det er tross alt et eget fag.

Han hadde et «imponerende møte» med daglig leder Christiane Skage, forteller han, der hun startet med å spørre: «Hva er det du trenger».

Ridderen på den hvite hesten ble en tidligere banksjef. Bjarne Hellum fra Farsund sitter på lang ledererfaring fra bank, finans og bistandsarbeid, og er en ringrev innen økonomi, ledelse, styresammensetning, styrearbeid og prosjektledelse.

Han er en del av ​konsulentteamet til Lister Nyskaping som hjelper bedrifter i Lister med å nå drømmene sine​.

 

– Som tidligere banksjef gikk han rett til banken og sa: Nå må alt snus på hodet. Banken skjønte at hvis jeg fortsetter som jeg gjør nå, så dør jeg av hjerteinfarkt om 5 år, og da får de ingen penger. Skal banken ha penger, må vi legge en ny plan, forteller Øyvind.

 

Veileder i økonomi i Lister Nyskaping.
Bjarne Hellum hjelper bedrifter i Listerregionen med å ta grep om økonomien. Han har lang erfaring fra bank- og finansverden.

Industrimekanikeren som omskolerte seg.​ Øyvind Berven har bakgrunn fra industrien, men er sønn av en dyrlege. – Jeg så verdien av å være sin egen sjef der du kan bestemme selv, sier Berven som var ferdig utdannet dyrlege i 2005.

Kunsten å ta seg betalt

Bjarne Hellum gikk i gang med å få oversikt over økonomien i bedriften.

– VetBerven jobbet ekstremt mye, hadde store inntekter, men hadde ikke kontroll på hva pengene ble brukt til. Øyvind er en meget snill mann. Etter at hesten var behandlet, så fikk kundene med seg smertestillende og annet materiell ​uten ​ å betale ekstra. Det jeg fokuserte på var å ta seg betalt for disse varene også – her lå mye av fortjenesten, forteller Hellum.

Det andre var å lage budsjett – og følge det. Det kan ikke bare kjøpes inn dyrt utstyr uten at man har penger til å betale det. Det ble tatt kontakt med banken for å få refinansiert gjeld. Her var banken «meget samarbeidsvillig og løsningsorientert», skryter Hellum.

Det ble bytte av regnskapsfører, og det meste av den daglige oppfølging av økonomien ble overtatt av denne. Øyvind løfter frem regnskapsfører Atle Andresen i Kraft Regnskap som en nøkkelperson for å løfte bedriften mot sunn økonomi.

 

 

Inn i tennene.​ – Noen kunder sier: «Hvorfor så ikke dyrlegen min inn i munnen. Da er det vanskelig å være kollegial», sier Berven som refser rasping av tenner.

Livet etter økonomistyring

– Den økonomiske situasjonen er mye bedre. Nå er fargen oransje, ikke rød. Vi har enda mye å jobbe med – og bra er det, sier Øyvind, en arbeidshest som jobber fra 9 om morgenen til 7 om kvelden.

Jobben som hesteodontolog, det å drive klinikk sammen med sin kjære Annika, gjør at han gleder seg til hver eneste arbeidsdag. Og nå ser det omsider ut til å lønne seg at han «satset ekstremt overmodig» da han tok over familiegården.

– Hvilke råd vil du gi til andre gründere?

– Sørg for å ha økonomisk styring ​fra dag én ​ , svarer Øyvind kontant.

Han tenker seg om et lite sekund.

– Eller sørg for å ha økonomisk styring fra dag ​minus ti ​ . Start ikke et firma før du enten har fullstendig kontroll på økonomien selv, eller har en partner – ikke en regnskapsfører, men en partner – i et regnskapskontor som kan hjelpe deg, som har den rette utdannelsen og kompetansen.

 

Driver du en bedrift og trenger hjelp til å ta det neste steget? ​Les mer om hvordan Lister Nyskaping kan hjelpe din bedrift.