Tall, trender og innsikt om markedet i Lister ble levert på løpende bånd,
og Kvinesdals egen Ludvig Hunsbedt inspirerte sine kollegaer til å
fremsnakke regionen.

Av Erlend Haddeland, Media Sør

– Har du ting som er spesielle, så få det ut på nett så fort som mulig. Det er ​alltid​ en idiot som har bruk for det.

Ludvig Hunsbedt fremkalte latter og engasjement under sitt innlegg «bilbransjen i endring», da næringslivet i Listerregionen var samlet til​ frokostmøte på Utsikten Hotell i Kvinesdal​.

På​ Konjunkturbarometeret​, et frokostmøte i regi av Lister Nyskaping og Sparebank 1 SR-bank, møtes ledere – rundt 70 i tallet – på tvers av bransjer i Listerregionen.

Det har aldri vært så mange påmeldte, sa koordinator og kursansvarlig Renathe Westmoen Oma i Lister Nyskaping til ​avisen Agder​.

 

Bilbransjen i endring

Hunsbedt fortalte blant annet om kvalifiserte søkere fra hele landet da de søkte etter daglig leder i Hunsbedt Bil i fjor.

Vi har noe spesielt som gjør at folk har lyst å bo her. Skal vi lykkes her i Kvinesdal og Lister, må vi dyrke det unike, sa han.

For øvrig var det et lokalt ansikt som var vassere enn dem alle, og Hunsbedt Bil ansatte Tommy Slettebø fra Farsund som daglig leder.

Foran forsamlingen på rundt 70 ledere i Listerregionen fortalte Ludvig Hunsbedt, den tidligere rallystjernen og nå næringslivslederen, om en bilbransje i endring, og understreket en ting som fremtidens arbeidstakere bør lytte nøye til:

– Kravet til kompetanse blant mekanikere er enormt.

Bilbransjens perspektiv.Ludvig Hunsbedt fortalte om fremtidsutsiktene til bilbransjen, og så på trenden om eie bil kontra å leie bil. – Vi vil se en del forandring også i Norge på dette, helt klart, sa Hunsbedt, som trakk et sukk da han fortalte at det bilbransjen sliter mest med, er marginer. Man tjener mindre penger per bil, og kravet til kompetanse driver kostnadene opp. Samtidig har man funnet smartere måter å øke kapasiteten på. (Foto: Erlend Haddeland)

Krav til kompetanse

Og som det ble sagt senere i det to timers lange frokostmøtet denne fredagen: Kravet om kompetanse gjelder over hele fjøla, ikke bare blant mekanikere spesielt og i bilbransjen generelt.

NAV Listers nye leder, Bente Haugland, viste til tall fra 2018 som forteller at 4 av 10 som går helt ledige, ikke har fullført videregående.

Arbeidsledigheten i Listerregionen, inkludert Audnedal, er på rundt 400 personer (1,8 prosent). Det tallet er veldig lavt. Samtidig er det en utfordring at vi ikke har nok kompetanse til å serve bedriftene, sa Haugland.

Hun utfordret lederne i næringslivet til å ta kontakt med de lokale NAV-representantene som satt i salen, for å se nærmere på hvilken kompetanse de kunne bidra med.

– Vi håper arbeidsgiverne kan bli flinkere til å ta inn personer som har hull i CV-en, som vi sier. Mangel på arbeidskraft kommer til å bli et stort problem for arbeidslivet, fortalte Per Lund fra NAV Agder til​ Lister​24.

Ansatte i automatiseringens tidsalder

Monika Elin Schopmeier, HR-sjef i Chassix Norway i Farsund, er leder i en bedrift som ligger langt fremme i automatiseringen. De åpnet sin første 100 prosent automatisert produksjonslinje i 2019. Men tro ikke at det er dårlig nytt for fremtidens arbeidstakere, fortalte hun.

– Automatisering betyr ikke nedbemanning. Det betyr at vi kan bruke mennesker andre steder, som igjen betyr høyere volum og mer omsetning, sa hun.

Chassix Norway opererer i premium-markedet, med kunder som Daimler, Jaguar, Landrover, Porsche og BMW.

Norske lønninger til tross.Monika Elin Schopmeier fortalte om hvordan Chassix har fått verdens mest automatiserte støperi, og hvordan de møter et marked der konkurrentene har 20-80 prosent av deres lønnsnivå. – Vi må levere så bra for at våre kunder velger oss til tross for at vi holder til i Norge. Vi tror på å levere komplekse deler som Kina, Tsjekkia og andre ikke får til på samme måte, sa hun. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Markedets forventninger for 2019

– Forbausende mange bedriftsledere venter bedre lønnsomhet i 2019, sa Thorbjørn Thorkildsen, assisterende banksjef i Sparebank 1 SR-bank.

Han presenterte konjunkturbarometeret for 2019, som baserer seg på forventninger fra en spørrerunde med 800 bedriftsledere.

I bygg- og anleggsbransjen er optimismen stor, der milliardinvesteringer i industri og vei også vil få store positive utslag i Listerregionen, sa Thorkildsen. Han viste blant annet til​ Glencore Nikkelverk som bygger nytt kobberanlegg til 1,2 milliarder kroner​, og ny E39.

Foredragsholdere. Fra venstre: Ludvig Hunsbedt (Hunsbedt Bil m.fl), Thorbjørn Thorkildsen (Sparebank 1 SR Bank), Per Lund (NAV Agder), Bente Haugland (NAV Lister), Christiane Skage (Lister Nyskaping) og Monika Elin Schopmeier (Chassix Norway). (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Ludvig Hunsbedt, som delte røverhistorier om tiden med Martin Schanche og fikk publikum til å trekke på smilebåndet desidert flest ganger, delte noen formanende ord avslutningsvis:

Selv om du er i lille Kvinesdal eller Lister, går det an å få det til.

Neste frokostmøte for ledere i næringslivet er i september 2019.

Flyttet fra Brasil til Farsund.Aline Craide har doktorgrad i bedriftsadministrasjon og har startet for seg selv innen interkulturell ledelse. Hun synes det var interessant å høre de ulike perspektivene som kom frem under frokostmøtet. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

Frokostmøte.Alt startet med en bedre frokost påUtsikten Hotell i Kvinesdal.(Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

 

Rekordpåmelding.Over 70 påmeldte ledere fra hele Listerregionen hadde funnet veien til Utsikten hotell i Kvinesdal fredag morgen. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)