Veiledere med peiling på næringslivet står klare for å hjelpe gründere i startfasen i Listerregionen.

Erlend Haddeland, Media Sør

Hva har Microsoft, Google, Apple og Amazon til felles bortsett fra at samtlige tjente et lass med penger mens du var opptatt med å lese denne altfor lange setningen?

Svar: Alle fire tech-gigantene ​startet opp i garasjen​.

Og hvis kloke hoder kan lykkes mot alle odds i en garasje på andre siden av Atlanterhavet, er sjansene så absolutt til stede for at du kan lykkes i Listerregionen. Og det gjelder enten om du vil utkonkurrere Facebook eller planlegger å​ starte opp med lokalmatproduksjon – eller noe midt imellom.

Veiledere med peiling på næringslivet står nemlig klare for å hjelpe deg; Lister Nyskaping kaller det ​Etablererveiledning​.

– Jeg kan med sikkerhet si at vi ikke hadde vært der vi er i dag uten Lister Nyskaping, sier Lena Staddeland (bildet over). Hun har sammen med gode hjelpere skapt bedriften Sanasella

Og nå bør du med en gründeridé spisse ørene:

Uforpliktende prat og god kaffe

Kristian Sirevåg jobber som forretningsutvikler i Lister Nyskaping. Han oppfordrer folk som bærer på en idé eller en drøm om å starte sin egen bedrift, til å ta kontakt.

– Kom inn og få en god drøs, sier han.

Han forklarer nærmere hva etablererveiledning innebærer.

– For Lister Nyskaping handler det om å få en tidlig dialog med dem som har et godt initiativ. Det gir oss påvirkningskraft for å legge gode føringer for veien videre. Det gir oss også muligheten til å vurdere og kvalitetssikre initiativet. Vi kjenner det regionale næringslivet godt, og kan gi svar på flere spørsmål: Blant annet om man har konkurrerende produkter, og vi kan se nærmere på om produktet eller tjenesten er liv laga, sier Sirevåg.

Hjelp for etablerere. Kristian Sirevåg i samtale med Lyngdal-ordfører Jan Kristensen, om oppgaven det regionale næringsselskapet har med hensyn til veiledning av etablere.

Han forteller også at de kommer med råd om risikoen for etablering, og en anbefaling om man gå videre eller ei.

– Og du byr på god kaffe?

– Veldig god kaffe, svarer han.

Har du spørsmål rundt det å starte en bedrift?​​ ​Fyll ut dette skjemaet

 

Lister Nyskapings oppdrag

I høst bestemte Lyngdal kommune at arbeidet med å gi veiledning til etablerere skal utføres av Lister Nyskaping. Lyngdal-ordfører Jan Kristensen sier dette om å overføre oppgaven til det regionale næringsselskapet:

– Jeg tror Lister Nyskaping fremover vil få en mye større rolle i regionen vår for å si hva som er viktig for den enkelte kommune. Så tror jeg vi som ordførere må ha et tankesett der vi ikke må hegne om alt lokalt, men se med videre blikk på det.

Oppgaven om å hjelpe gründere lå tidligere på kommunens næringssjef, en stilling som ble faset ut da næringssjef Karl Erik Lohr sluttet i Vekst Lyngdal fra 1. april i år. Nå er han blant konsulentene som Lister Nyskaping leier inn for å veilede bedrifter.

Sentral rolle. ​​Ordfører Jan Kristensen (t.v.) i Lyngdal kommune peker på at Lister Nyskaping er i en posisjon der det er helt naturlig å gå til dem for næringsfaglige råd.

– Kom inn og test ideen

I Flekkefjord er det næringssjef Hans-Egill Berven som har oppgaven med å veilede gründere. Han har holdt på med næringsutvikling siden 1998.

Det er mange forskjellige behov som har banket på døren til Berven, som holder til i Flekkefjord rådhus. Det kan være alt fra folk som trenger en tomt til bedriften sin til dem som skal åpne opp et gatekjøkken.

– Jeg tar imot etablerere her på kontoret for en førstesamtale. Da prøver jeg å finne ut hvilke behov den enkelte har. I noen tilfeller inngår jeg samarbeid med Lister Nyskaping, og i noen tilfeller tar jeg meg av rådgivningen selv, sier han og legger til:

– Vi ønsker alle etablerere og bedrifter velkommen inn på kontoret for å legge frem sin idé. «Vilje til vekst» er vårt lokale motto. Her prøver vi både å se på muligheter og få dem til å forstå risikoen, sier han.

Og Berven kommer med en siste oppfordring:

– Kom inn og test idéen!

Les mer: ​​Få hjelp til bedriftsetablering

Hans-Egill Berven, her som lokal guide på Lista, er næringssjef i Flekkefjord kommune. Foto: Aleksander Brohnst, Lister Nyskaping,