FECreate utviklet vinsjen, Kitemill hadde dragen. Da de to bedriftene møttes, ble det en «eureka-opplevelse». Nå drømmer de om et nytt, norsk energieventyr.

Tekst og foto: Erlend Haddeland, Media Sør

To forskjellige bedrifter med samme drøm: Å løfte Norge inn i fremtiden på fornybar energi.

Da leder i Lister Nyskaping, Christiane Skage, koblet de to bedriftene sammen, FECreate fra Flekkefjord og Kitemill fra Voss, hadde hun en følelse om at det kom til å klaffe, selv om ingen av dem kjente den andre fra før av.

Hun skulle få rett.

– Eureka-opplevelse

– Det første møtet var som to guttunger som fant sammen i en leketøysbutikk. Det var en av beste dagene jeg hadde på jobb i fjor, forteller Christiane Skage.

– Det ble en eurekaopplevelse at det vi holdt på med passet så godt sammen, minnes Alf Magne Midtbø Versland i FECreate, som er heleid av Flekkefjord Elektro.

Tidligere denne måneden viste de frem konseptet til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, som karakteriserte teknologien som «banebrytende».

Oslobesøk​. Kitemill og FECreate viste og forklarte hvordan teknologien som tar i bruk høydevind fungerer. Her forklarer Thomas Hårklau i Kitemill.

Ambisjoner om Europa og verden

– Sammen med Kitemill ser vi at dette er i ferd med å utvikle seg til en industri, ikke bare i Norge, men i Europa. Vi kan bli en spydpiss i Europa, kanskje verden. Vi vet at de holder på med dette i Kina og USA, men vi ligger langt foran. Nå kan vi posisjonere oss, sier Øyvind Bøckman Iversen i FECreate.

De to bedriftene jobber sammen på Lista Fly- og Næringspark og håper de har funnet nøkkelen til et nytt, norsk energieventyr.– Den gang holdt vi på med å utvikle vinsjer for maritimt bruk, men så raskt at det vi holdt på med passet perfekt til høydevind som var Kitemill sitt fagfelt, sier Midtbø Versland.

Slik fungerer det

Ingeniørkunst er ikke enkelt å forklare, men for å sitere Øyvind Bøckman Iversen da han fikk utfordringen med å forklare konseptet så enkelt at en 10-åring ville forstått det:

«Vi bruker vinden til å dra i ei snor som lager strøm».

Hvis man trekker pusten og øker detaljnivået, kan det forklares slik:

FECreate har mekket en superkompakt vinsj som har hele vinsjsystemet integrert i selve vinsjtrommelen. Fordelen med en kompakt trommelløsning der alt er integrert i trommelen, som er FECreates patent, er at den akselererer og spoler raskere enn vanlige tromler. En kite fra Kitemill eller drage om du vil, er koblet til vinsjen. Ved hjelp av høydevind roterer kiten rundt mens den drar en line ut fra vinsjtrommelen. Dermed overføres energi fra vinsjen kiten til trommelen, som inneholder en kompakt generator, som igjen produserer strøm. Denne generatoren har FEcreate patentsøkt internasjonalt.

Se video om hvordan teknologien fungerer (ekstern lenke)

– Vi er de eneste i verden som har denne teknologien, forteller Midtbø Versland.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på besøkt på Lista.

Minister på Lista. Gisle M. Saudland (Frp, t.h.) hadde «mast og mast» om at olje- og energiminster Kjell-Børge
Freiberg skulle komme til Lista. Her mottas han på Lista Fly- og Næringspark av Christiane Skage i Lister
Nyskaping og Thomas Hårklau.

Ønsker å plassere monstermaster i fortiden

FECreate er stadig på jakt etter løsninger innen fornybare energi. Denne uken har de testet ut et pilotprosjekt med et lokalt likestrømsnett med batteri for energilagring, eller som folk med fagbrev innenfor elektro vil kjenne det som: DC-nett.

– Hvis DC-teknologien med batteri for lokal energilagring blir utbredt, erstatter det behovet for å bygge ut monstermaster. Da kan energiforbruket reguleres lokalt ved at man lader opp et stort kompakt høykapasitets batteri om natten, når strømmen er billigere som kan brukes på dagtid, enkelt sagt, sier Midtbø Versland.

Milliardindustri

– Hvordan ser du på fremtiden til FECreate?

– Vi ser at dette potensielt er en milliardindustri, både vinsjene, elektromotorene og lokale DC-nett. Teknologien vi utvikler har mange bruksområder. Høydevindteknologien kan skaffe en lavere strømpris enn vi kan med vanligere vindkraft, ganske mye lavere strømpris, faktisk. Materialpris er bare 10 prosent av tradisjonell vindenergi, og krever beslag på mye mindre landområde enn vindmøller.

 

– Energi er noe vi kan i Norge, men som jeg tror vi må utnytte enda bedre hvis vi skal møte konkurransen fra resten av verden, sa Gisle M. Saudland, stortingsrepresentant fra Flekkefjord kommune, som ifølge olje- og energiministeren hadde «mast og mast» for å få ham til Lista Fly- og Næringspark.

Øyvind Bøckman Iversen fra FECreate.

– Dette er spennende og fantastisk å høre om. Det at man samarbeider på tvers av bedrifter, er kjempebra. Dette er ny teknologi, det er noen utfordringer som må finne sin løsning, det må være noen som er villig til å betale for dette, men alt ligger til rette for at dette kan lykkes, sa olje- og energiminister Freiberg.

Samarbeidet mellom Flekkefjord Elektro og Lister Nyskaping, som startet som en avtale om målbedrift, kan vise seg å bli et springbrett inn i fremtidens energiløsninger. Foran dem ligger det en strøm av muligheter.

Lyst å bli målbedrift? Meld din interesse