Lyngdal, Flekkefjord og Farsund fant tonen på frokostmøte. De siste inn døra på Backes Bu i Farsund måtte sette seg i trappene for å få plass.

Av Erlend Haddeland, Media Sør

Tradisjonen tro var næringslivet i Lister invitert til frokostmøte om konjunkturbarometer og varehandelsrapporten 2018, samt å høre historier bak tallene, fra dem som driver butikk.

Frokostmøtet onsdag 12. september var i regi av Lister Nyskaping og Sparebank 1 SR-Bank, og folk fra handelstanden på tvers av kommunegrensene i regionen var representert.

At nettverksbygging er en vesentlig del av frokostmøtet, er det ingen tvil om.

Også denne onsdagsmorgenen ble det knyttet kontakter som kan skape verdi for flere. I dette tilfellet for dem som brenner for økt aktivitet i sentrum av byen de bor eller jobber i.

 

Fellesmøte i handelsstanden om felles utfordringer

Marion Svege sitter i styret til Flekkefjord Handelsforening og er også driftssiden av Flekkefjord-butikkene Horjen Libris og Yes! Vi Leker.

Hun kom i prat med Silje Torsøe (bildet øverst), som holdt foredrag om sin nisjebutikk Stella Shop i Lyngdal, og Åshild Vera Jacobsen fra Farsund Libris.

– Vi snakket om å ha et felles møte mellom handelsforeningene i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord for å se om vi kan dra nytte av hverandre. Vi har felles utfordringer vi kan løse sammen. Det gjelder både åpningstider, hvilke arrangementer som trekker folk, og hvordan vi kan få folk oftere til byen, sier Svege.

Hun tror ikke et samarbeid med Lyngdal vil føre til at man mister kunder, og tror et uformelt møte mellom Lyngdal Markedsforening, Farsund og Lista Handelsstand og Flekkefjord Handelsforening vil være bra for alle. – Jeg brenner for å få folk til sentrum, og vi trenger alle gode ideer, sier hun.

Torsøe er av samme oppfatning.

– To hoder tenker bedre enn ett. Jeg tror det har stor nytteverdi av å sammen tenke: Hva er det som trekker folk? Og ikke minst: Hva er det som får folk til å handle? Er det en kveldskonsert fredag kveld? Neppe. Så det å diskutere gode arrangementer som er bra for handelen, det er bra, uansett om man er fra Flekkefjord, Farsund eller Lyngdal, sier hun.

I foredraget sitt fortalte hun blant annet at tre dager under Lyngdal Cup med lengre åpningstider ga henne omsetning tilsvarende én gjennomsnittsmåned.

 

Tall og trender i Lister

Butikkeiere, daglig ledere, markedssjefer, medlemmer av handelsstanden og andre ledere var samlet denne onsdags morgenen for å få med seg tallenes tale.

De ble presentert for tall og trender i regionen og nasjonens næringsliv for øvrig. Pilene peker oppover, og særlig er optimismen på ny tilbake i oljebransjen. Som tidligere år var det Thorbjørn Torkildsen, assisterende banksjef i Sparebank 1 SR-Bank, som presenterte og forklarte bakgrunnen bak tallene.

Han kunne blant annet gå bak tallene til Handelsparken i Lyngdal og Amfi i Farsund for å peke på deres sentrale posisjon i handelsøkningen i regionen.

Les artikkel i Lister24: Positivt for Lister.

Det er ventet at et nytt frokostmøte med konjunkturbarometer og varehandelsrapport vil bli satt opp i 2019.

På tvers av kommunegrensene. ​Over 50 representanter fra regionens næringsliv var samlet på Backes Bu i Farsund. Her forteller Nina Langøy-Kolnes og Richard Sunde Buch om utfordringer og muligheter på Torvets Kolonial i Farsund.

Tallknuser.​ Thorbjørn Torkildsen, assisterende banksjef i Sparebank 1 SR-Bank, presenterte og forklarte bakgrunnen bak tallene.

Nettverksbygging.​ – Koblinger og bygging av nettverk er en av målsetningene med et slikt arrangement. Når vi ser at handelsforeningene blir invitert av hverandre, synes vi det er veldig gøy, sier Renathe Westmoen Oma i Lister Nyskaping.